Egyszerű spórolási tippek, ha kifolyik a pénzt a kezeid közül

Egyszerű spórolási tippek mindenkinek

Mind szeretnénk sokat keresni, félrerakni, utazni és vásárolni. A gyakorlatban azonban sokkal nehezebb követni a kiadásokat és gyűjteni. Pedig mindez csak a tudatosságon múlik, ha előre megtervezed a kiadásaidat és betartod a saját magad előírt szabályokat, sokkal sikeresebben tudsz félrerakni. A következő spórolási tippek segítenek ebben!

A legfontosabb: kövesd a kiadásaidat

Mind hajlamosak vagyunk túlköltekezni és sokszor olyan dolgokra költünk pénzt, amire nincs is igazán szükségünk. Ahhoz, hogy fel tudd mérni mire és mennyit költesz, jegyezz fel minden egyes forintot, amit kiadsz. Ebben már telefonos alkalmazások sokasága tud segíteni neked, így nem kell magaddal hordanod a kis noteszt, hogy mindent lekörmölj. Ilyen például a Koin, egy Androidra és iOS-re is letölthető app, amivel amellett, hogy feljegyzed az elköltött forintokat, mindenféle kimutatást is készíthetsz magadnak.

Készíts mindenre kiterjedő büdzsét

Miután tisztába kerültél vele, hogy mire és mennyit költesz, összeállíthatsz magadnak egy havi büdzsét. Ez a legfontosabb, visszatérő kiadások mellett tartalmazza a szórakozásra szánt pénzt és azt is, hogy mennyit szeretnél havonta félretenni.

Gondoskodj róla, hogy még hónap elején eltedd a gyűjteni szánt összeget

Legegyszerűbb, ha beállítod, hogy a fizetés bizonyos százaléka rögtön egy alszámlára kerüljön, amihez aztán nem nyúlsz hozzá – maximum vészhelyzet esetén. Így elkerülheted azt, hogy hónap végén megint nem marad pénzed arra, hogy félretegyél.

Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat

Remek motiváció, ha van mire gyűjtened – legalábbis, ha ez jutalomként hathat, a kocsi javítása például kevésbé jó motiváló erő. Tűzd ki célul, hogy idén nyáron hova utaztok a családdal vagy hogy három hónap múlva megveszed magadnak az áhított mosogatógépet. Ha mindig a szemed előtt lebeg a cél, sokkal könnyebb lesz ellenállni annak, hogy hozzányúlj a tartalékhoz.

Találd meg azokat a pontokat, ahol lefaraghatsz kiadásaidból

Hónapok óta csak fizeted az edzőtermet, de a közelében sem jártál? Mindig a legközelebb eső kisboltba jársz vásárolni, pedig plusz 10 perc séta sokkal olcsóbb élelmiszerbolt is lenne? Hetente kétszer rendelsz vacsorát, mert nincs kedved főzni? Az ilyen kiadások magukban nem feltétlen tűnnek nagy összegnek, de összeadva bizony jelentős pénzeket költesz el feleslegesen. Tudatosítsd magadban, hogy mik a spórolási “gyenge pontjaid” és tegyél ellenük!

Vásárolj tudatosabban

Ha a szekrényed harmadát olyan ruhák foglalják el, melyek maximum kétszer voltak rajtad, feltehetően te is az impulzusvásárlók közé tartozol. Ügyelj erre! Ha meglátsz egy gyönyörű szoknyát a kirakatban, jegyezd meg magadnak, menj haza és aludj rá egyet. Mérd fel, hogy mihez és milyen alkalmakra tudnád hordani.

Ez persze nem csak a ruhákra igaz, hanem minden vásárlásodra. Egészen evidensnek tűnő spórolási tippek segíthetnek, hogy fele annyit élelmiszert pakolj a kosaradba. Például mindig írj listát, hogy mire van szükséged és mást ne vegyél! Soha ne indulj el éhesen a boltba, mert úgy hajlamos leszel minden összevásárolni! Ugyanígy járj el körültekintően az elektronikai cikkek és háztartási eszközök terén is: mielőtt megveszel valamit, szánj rá időt, hogy utánanézz, olvass róla teszteket, keresd meg az ár-érték arányban legjobb választást és kutasd fel a boltot, ahol a legjobb áron szerezheted be.

A spórolás családban sem lehetetlen! Mutatunk néhány egyszerű trükköt.