Egyszerű sarokpuhítás és könyökápolás napról napra

A sarokpuhítás speciális módszere halakkal
A sarokpuhítás speciális módszere halakkal

Télen a sarokbőr puhítás és a könyök bőrének ápolása előtérbe kerül. Rengeteg krémet, bársonyos puhaságot ígérő testápolót találhatunk a drogériák polcain, de léteznek olyan növényi kivonatok is, melyekkel egyik készítmény sem veheti fel a versenyt. 

Ahhoz, hogy sarkunk és könyökünk egészséges, puha és jó megjelenésű legyen, nem kell sokat tennünk, de valamit muszáj, különben repedezetté, szárazzá válik, rosszabb esetben fájdalmakig fajuló viszketést produkál.

Miért sarkunk és könyökünk a legszárazabb terület?

Bőrünk az elsődleges védvonal a környezeti hatásokkal szemben. A levegő, a nedvesség, a fény, a hő és a mechanikai hatások itt kerülnek kapcsolatba először testünkkel. Logikus, hogy ahol több hatás éri bőrünk felületét, ott nagyobb mértékű az amortizációja. Ha megvágjuk ujjunkat, látható, hogy sérül, vérzik, majd hegesedés után lassan gyógyulva nyeri vissza eredeti állapotát. Ezzel szemben, ahol csak nyomást gyakorolt rá a kés nyele, csupán rövid ideig pirosas. Így van ez más hatásokkal is. Ruha alatt aligha barnulunk, míg a napfényt közvetlenül kapó bőrfelület lebarnul.

Mechanikai hatások

A sarkunk és könyökünk mechanikai hatások miatt szárad ki gyorsan és látványosan. Talpunkon állunk, egész súlyunk ránehezedik. A talaj egyenetlenségei, dőlésszöge, mozgásunk intenzitása sokszor erőteljesen veszi igénybe a sarkunkat. Cipőnk sarokmagasságától, belső talprészétől, belső kialakításától, sőt még a talptípustól is függ, mennyire erősíti vagy gyengíti a sarkat érő külső erőket. A bőr nyomódik, tolódik, húzódik és dörzsölődik, a felső hámsejtek gyors elhalásával több rétegben kopik és vastag szaruréteg alakul ki.

Könyökünkkel is hasonló a helyzet. Nem csak amiatt, mert időnként mindenki könyököl, de azért is, mert karunk alapvető mozgása miatt könyökünk folyamatosan ruhaneműnk anyagához dörzsölődik. Ez utóbbi lassan, de biztosan kezdi ki a finomabb bőrréteget. A szaruréteg már élettelen bőr, így anyagcsere sem megy végbe benne, értelemszerűen a megszokott olajos réteg sem takarja, valamint belső hidratálást is hiába várunk. Ez a szaru nem olyan, mint körmeink vagy hajunk, melyek élő részei testünknek. Ez a szaruréteg halott, nem képezi testünk szerves részét, mégsem képes leválni egyben és finom, ám teljes értékű bőrt hagyni maga után.

A halak is segíthetnek

Az erőteljes repedezettség és a csúnya, már-már zöldesbe hajló szaruréteg is eltüntethető és visszanyerhető a friss, puha bőr. A fájó, viszkető könyökbőr ápolása sem nagy ördöngösség otthoni módszerekkel, de akár kozmetikushoz vagy pedikűröshöz is ellátogathatunk, aki megszabadít a „fölöslegtől”. Sőt, az extrém megoldások kedvelői apró halak segítségét is igénybe vehetik. Ma már több szálloda SPA részlege, és wellness központok kínálnak erre lehetőséget. A kisméretű márna halaknak igazi csemege a láb elhalt hámrétege, észrevehetetlenül eszegetik le.

A sarokpuhítás, könyökápolás leghatékonyabb módszerei

A sarokbőr puhítás és a könyök bőrének puhítása a probléma megelőzésével kezdődik. Elcsépeltnek tűnhet, de egészségünk alapja a megfelelő mértékű vízfogyasztás. Ha testünk folyamatosan fel van töltve az életető vízzel, bármiféle hatás nehezebben okoz problémákat. A sarok akkor is kiszáradhat és repedezhet, ha eleget iszunk, viszont sokkal kisebb mértékben és egyszerűbb ápolásra is jól reagál.

Ha már kialakult a kellemetlenség, akkor sem kell temetni a bársonyos, puha sarkat és könyökbőrt. Van visszaút. Mivel a probléma a szarusodásban csúcsosodik ki, hiába hidratáljuk az érintett területeket, az elhalt hámsejtek már nem kapnak életre. Először meg kell tőlük szabadulni, hogy aztán a friss, még élő szövetek hosszan tartó egészségét hatékonyan támogathassuk.

Áztassunk és reszeljünk!

Régebben a sarokreszelők jelentették az egyetlen megoldást, azonban van sokkal kellemesebb és hatékonyabb módszer is. Áztassunk! Az elhalt sarokbőr a megfelelő áztatás hatására leválik és egy kis hámlasztó kezeléssel maradéktalanul eltávolítható. Érdemes a vízbe némi fürdősót és illóolajokat tenni. Egyrészt a pezsgés és a só segíti a hámlást, másrészt fel is frissíti az oly kevés figyelmet kapó talpakat, lábfejet és lábujjakat.

Mennyi ideig áztassunk? Észlelni fogjuk, mikor puhult meg eléggé a bőrünk egy kis radírozáshoz. Radír gyanánt érdemes nagyobb szemcséjű radírokat választani, mert nagy munkájuk lesz. Erős körkörös mozdulatokkal radírozzuk át sarkainkat. Szánjunk rá pár percet, mert nagyon makacs területről van szó. Könyökök esetén az áztatás helyett inkább olajos felpuhítás a javasolt, majd ezt követően szintén radírozzunk.

Hidratálás és puhítás

Az elhalt bőr eltávolítását követően bevethetjük a hidratáló, puhító csodaszereinket. Használhatunk különböző sarokbőr puhító krémeket, de egyes természetes olajok és vajak bámulatos intenzitással ápolják a legszárazabb bőrt is. Az avokádó olaj, moringa vagy a sokak által kedvelt argán olaj keveréke igazi puhító bomba, mert nem csupán értékes zsírsavakat juttatnak a bőrbe, segítik a vízmegtartást is, valamint támogatják a kollagén termelődését, így a bőrben felpezsdül az élet. Könyökápolásra is ugyanezeket a készítményeket, anyagokat érdemes bevetni.

A leghatékonyabb anyagok

Az avokádó olaját kitűnő bőrpuhítóként tartják számon. Hatékonyságát az adja, hogy magas koncentrációban tartalmaz a bőr számára szükséges zsírsavakat, ráadásul a bőrnek megfelelő formában, így legnagyobb része azonnal hasznosul.

Kiemelkedő bőrápoló a mangóvaj, mely az avokádó olajához hasonlóan főleg zsírsav tekintetében jelent hatékony megoldást. Naponta akár többször is érdemes bekenegetni vele a problémás területeket, míg teljesen meg nem szűnik a csúnya keményedés. A mangóvaj kitűnő ajakápolásra is, télen ajánlott beszerezni.

További puhító tippek

Első sajtolású olajokat keressünk, avokádóolaj esetében pedig nagyon fontos tudni, hogy minél sötétebb, annál jobb.

Olyan megoldások, mint a rendszeres talpmasszázs, szintén segíthetnek a bőr puhaságának megőrzésében. Ennek nagyon egyszerű oka van: a masszázs serkenti a keringést, felfrissíti, lazítja a talpat, ezáltal jobban működnek a bőr funkciói és jobban hasznosulnak a hidratálók is.

Télen különösen nagy gondot okoz a bőrszárazság, ezért fordítsunk nagyobb gondot sarkaink és könyökünk ápolására! Napi szinten használjunk kimondottan erre a területre szánt készítményt, olajat, valamint a kezdődő szarusodást áztatással és radírozással azonnal állítsuk meg!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>