Egyetlen nap anyaság köntörfalazás nélkül – Szilágyi Zsófia filmje a mozikban

Egy nap, film az anyaság nehézségéről (forrás: 24.hu)
Egy nap, film az anyaság nehézségéről (forrás: 24.hu)

Brutálisan őszinte film került a magyar mozikba, melyben egy édesanya egy napja kerül a főszerepbe. Hihetnénk, hogy a téma nem szolgál alapjául egy igazi remeknek, és hogy nem kelti fel a filmkritikusok figyelmét, így azonban hatalmasat tévednénk. Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét máris több díjra jelölték, amelyekből néhányat meg is nyert. Jómagam ezen egy percre sem lepődtem meg.

Ismerős történet, igaz?

A történet középpontjában a háromgyermekes anya, Anna áll, akinek a mindennapjai másról sem szólnak, mint a munka és a gyereknevelés közötti egyensúlyozásról. Óvoda, iskola, edzés és munkahely között lavíroz. Egy személyben játszik taxi sofőrt, ápolónőt, tanárt és két lábon járó kalendáriumot. Szerencsére van egy segítőkész férje is, ám a vele ápolt kapcsolata inkább csak a szülőségről szól, mintsem a szerelemről. Így látja ezt a férfi is – talán pont emiatt köt ki más ágyában.

A hétköznapiság teszi remekké

A film cselekményében a megcsalási háttértörténet mellett nem sok különleges vagy egyedi történik. Láthatjuk Annát, amint suliba fuvarozza a gyerekeket, majd kutyafuttában berohan a munkahelyére, majd pár óra múlva újra nekivág Budapestnek, és edzésre cipeli a gyerekeket. Mindeközben persze sorra jönnek a nem várt bonyodalmak, a tetvek, a láz, az otthon felejtett tornacucc, a túlbuzgó anyós és a többi, és a többi… Teljesen hétköznapi eseménysorozatot láthatunk, mégsem unatkozunk egy percig sem.

Amúgy is – kérdezem én –, melyik anya napjai unalmasak? Bárcsak lenne végre időnk egy kis malmozásra! Állandóan rohanunk, mindennap újabb és újabb nem várt fordulatokba botlunk. És ha valaki most ezeket a sorokat olvasva arra gondol, hogy egy otthon felejtett balettcipő nem nevezhető bonyodalomnak, az előbb próbáljon meg megnyugtatni egy zokogó kislányt!

Igen, anyának lenni nem egyszerű. Kevés cikk, könyv és film foglalkozik az anyaság lélektani nehézségeivel és kihívásaival, pedig a jelenség nagyon is valódi. A saját életünk mellett apró lelkekét is menedzseljük, egyszerre próbálunk helytállni az anya, a feleség és a nő szerepében is, erőfeszítéseink azonban legtöbbször csak duzzogó arcokba, hűtlen férjekbe és megfáradt tükörképekbe botlanak. Anyának lenni nem csak móka és kacagás, sőt.

Erős jelenetek

A filmet nézve többször kívántam, bárcsak lehalkulna már végre a háttérzaj, a gyerekricsaj. Nem tudtam koncentrálni Annára, mert állandóan kiabáltak a háttérben. Szerettem volna a valódi történésekre fókuszálni, ám ahogyan a való életben sincsen némító gomb, úgy egy háromgyerekes család otthonában sem találni. Ne lepődjön hát meg az, aki fejfájással hagyja el a mozit, az Egy nap bizony tényleg brutálisan reális.

A legerősebb jelenet az esti órákban jön el, amikor Anna kitartóan, ámde egyre feszültebben várja haza a férjét, akiről egyértelműen tudja ő is és a nézők is, hogy éppen a szeretőjénél hetyeg. Onnan lehetett tudni, hogy kit csaltak már meg a moziteremben, hogy kik kezdtek el zavartan fészkelődni a székükben, miközben a várakozás egyre kínosabbá vált. Annyit elárulok, az általam látogatott vetítés során sajnos elég nagy volt a mocorgás.

Az este folyamán a percek pokolian lassan telnek, a gyerekek nyüzsgése pedig egyre nagyobb teher, egyre feszültségkeltőbb. Anna sírva öleli magához beteg kisfiát, próbálja megnyugtatni és elaltatni őt, de a néző szíve szerint inkább őt ölelné meg, mert neki talán még a lázas kisfiúnál is nagyobb szüksége lenne a támogatásra.

Szamosi Zsófia briliánsan alakít egyszerre három karaktert is: megfáradt édesanyát, megcsalt feleséget és kiégett nőt. Egészen biztosan tükröt mutat Szilágyi Zsófia filmje, azt viszont nem ígérhetem, hogy tetszeni fog, amit ott látsz – de végső soron a film célja nem is a púderezés.

Végre egy olyan alkotást rendeztek, ahol nem próbálják meg szépíteni az igazságot, így garantáltan az év legőszintébb filmjére számíthatsz, ha ellátogatsz az Egy napra.

Mihályi Fruzsina

Végre egy családanya élete került főszerepbe

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>