Egyáltalán nem mindegy, mit veszel fel kánikulában!

A kánikula fogságát mindig igyekezzünk enyhíteni!
A kánikula fogságát mindig igyekezzünk enyhíteni!

Az idei nyár eddig azoknak kedvezett, akik nem bírják a tartós, tikkasztó hőséget, ám úgy tűnik, a napokban azonban mégiscsak beköszönt a kánikula. Amikor kiemelkedően magas a hőmérséklet, az öltözködésünkre is különösen érdemes odafigyelnünk.

Anyagok

Oda kell figyelni, milyen anyagú ruhákat hordunk a nagy melegben. A legjobb választás egyértelműen a pamut és a lenvászon, mert a műszálas ruhadarabok például garantáltan megkeserítik a forró napokat. Mindenképpen érdemes bővebb darabokat választani, melyek nem simulnak a testünkhöz. Lenge szoknyák és ruhák, bő felsők teszik leginkább lehetővé, hogy a kánikula ne okozzon kellemetlen izzadást.

Színek

A világoskéket megéri elfelejteni a nyári szezonban, ugyanis leginkább az a szín emeli ki az izzadtságot. Ha hosszabb ideig tartózkodsz a szabadban és szeretnél izzadtságmentesen festeni, a fekete színt ajánljuk. Sokat halljuk, hogy a fehér ruha visszaveri, míg a fekete ruha elnyeli a napsugarakat, ez azonban csak részben igaz. A világos darabok például korántsem védenek annyira az UV sugárzástól, mint a tarka, vagy a fekete színű viselet! A káros sugarakat ugyanis a világos színű ruha könnyebben átengedi, szemben a sötét színűekkel, amelyek elnyelik azokat.

Fejfedők

Nem mindegy, mit viselünk a napszúrás elleni védekezéskor, egy rosszul megválasztott baseball sapka alatt például könnyen bepállhat a fejünk. A szalmakalapok ideálisnak bizonyuló választások, hiszen azok kellőképpen szellősek, és nem utolsó sorban divatosak is.

Felsőruházat

Ha a munkánk miatt rászorulunk, hogy dzsekit vagy blézert viseljünk, mindenképpen bélés nélküli darabot válasszunk! A bélelt felsőruházat alatt percek alatt izzadni kezdhetünk, és egész nap küzdhetünk majd az izzadtságszaggal.

Lábbelik

Felejtsük el a balerinacipőket, ha beköszönt a kánikula! Legjobban akkor járhatunk, ha teljesen nyitott papucsban, saruban, szandálban közlekedünk. A nyári szezonban érdemes rendszeresen látogatni a pedikűröst, így lábunk mindig papucs-kész lehet.

Kiegészítők

Egyetlen kiegészítőről nem szabad megfeledkeznünk: a napszemüvegről. Nagyon fontos, hogy védjük retinánkat a napsugaraktól, úgyhogy mindenképp UV-szűrős lencséket válasszunk! Minden egyéb kiegészítő, mint a bizsuk és az övek csupán tehernek érződnek a nagy melegben.

Bőrápolás

A nagy kánikulában igyekszünk minél több bőrfelületet szabadon hagyni, pont ezért különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg az UV sugarak elleni védelemről. Az orvosok még télen is azt javasolják, hogy kenjük naptejjel az arcunkat és a kézfejünket, így nem meglepő, ha azt mondják, nyáron sem érdemes elhagyni a házat védőkrém nélkül.

Dezodor

Nyáron extrán izzadósak vagyunk, a kellemetlen testszaggal nap mint nap meg kell birkóznunk. Készíthetünk dezodort házilag, vagy vásárolhatunk is dezodort a különféle drogériákban. Egy a fő: igyekezzünk az alumíniummentes termékek közül választani, mert azok nem rákkeltő hatásúak.

Mihályi Fruzsina

Az uborkás víz 7 áldásos hatása a kánikulában

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>