Egy téli mese: A legjobb helyek, ahol a hideg évszakban nyaralni lehet (x)

Alapvetően a nyaralásról mindenkinek a nyár ugrik be, de elég jelentős mára azok száma is, akik télen is beiktatnak egy kis menekülést a hidegből. Amikor azon gondolkodunk, hogy hova utazzunk télen, természetesen első körben magyar belföldi wellness szállodák jutnak eszünkbe. De érdemes és lehet is külföldön is nézelődni, főleg azért, mert vannak olyan helyek, ahol az utazás télen tényleg a nyárba repít el minket. Pénztárcától függően találhatunk helyeket, miközben persze azt is mérlegelnünk kell, hogy mennyit szánunk költségben egy ilyen útra, mennyi időre akarunk kiszakadni a hideg téli napokból és mi is az elképzelünk, milyen is egy téli utazás. Bármerre is nézünk a térképen, akár Európába, Magyarország közelébe, Ausztria, Olaszország, Törökország igazi menekülést biztosít, de ha van lehetőségünk, akkor valamelyik távoli trópusi úticélt is útba ejthetjük.

És az, hogy utazunk, nem jelenti azt, hogy el kell szakadnunk az itthoniaktól az ünnepi időszakban sem, ma már az online kommunikációs csatornák segítségével folyamatosan kapcsolatban lehetünk. Plusz egy mobiltelefon és az online kommunikációs lehetőségek azt is lehetővé teszik, hogy egy kicsit szórakozzunk és megpihenjünk az utazás izgalmai közepette.

A következőkben néhány tippet adunk, hova érdemes utazni télen! 

Téli úticél-ötletek – hova menjünk télen nyaralni

Kezdjük mindjárt egy távolabbi, ám a magyarok körében is egyre népszerűbb és könnyebben, olcsóbban elérhető célponttal, Floridával, azon belül pedig Miami városával. Ahogy vendégszakértőnk, Kollár Aladár rámutat: „Valószínűleg a legjobb téli meleg időjárású amerikai úti cél Miami, ahol a leghidegebb januári és februári hónapokban az USA egész területén itt van a legmelegebb. Itt még akkor is forróság tombol, amikor például New York Cityből azt a hírt látjuk, hogy a nagy hótól mozdulni sem lehet. 

Tökéletes téli utazás, mert a rövid és hideg magyar napokból néhány órás úttal máris a forróságban találjuk magunkat. És a város egy igazi kulturális olvasztótégely, a strandolás mellett érdemes megnézni a wynwoodi művészeti falakat, érdemes kubai ételeket enni a Calle Ochón Little Havannában, és egy kellemes art deco építészeti sétát tenni Miami Beachen. De mi van ha nincs ennyi pénzünk, időnk, hogy egészen Miamiba repüljünk? 

A hova utazzunk télen kérdésre Európában a Kanári-szigetek adja meg a csattanós választ. Ha télen utazunk a Kanári-szigetekre, akkor az EU-n belül a lehető legmelegebb úti célt kapjuk. Tenerife déli és keleti oldalán, például az El Teide Nemzeti Parknál és Gran Canarián süt a legtöbb nap a téli időszakban, de amúgy is, ezek a szigetek legmelegebb régiói egész évben. Gondoljunk csak bele, ez egy olyan utazás télen, amely után lebarnítva térhetünk majd haza Tenerife strandjairól. Ha pedig nem azok a nagy strandolósok vagyunk, akkor sem kell aggódnunk. Van itt bőven látnivaló fürdés és strandolás nélkül is, érdemes autót is bérelni, hogy mindent fel tudjunk majd keresni. 

Ausztria sem rossz választás. A szomszédos országot bármikor felkereshetjük az évben, de a téli időszak is komoly menekülési lehetőséget biztosít a hétköznapokból. A hóval borított hegycsúcsok, a befagyott tavak és a lenyűgöző alpesi falvak egyaránt elrabolják a szívünket. Választhatunk egy igazi síparadicsomot, mint St. Anton vagy éppen Kitzbühel, téli sportolásra kiváló választás. De megtapasztalhatjuk Ausztria gazdag kultúráját is és hagyományos étrendjét a magyarok körében mindig olyannyira népszerű téli vásárokon. 

És miközben az autónkkal utazunk az úticélunk felé, egy jó internetes kapcsolat segítségével üzenhetünk az otthoniaknak vagy kikapcsolódhatunk valamelyik online szerencsejátékos oldal segítségével. Ha pedig nem tudjuk, hova csatlakozzunk és mire fogadjunk, akkor a MightyTips segít, amely oldalon többek között ausztriai fogadóirodák széles kínálatából választhatnak a fogadók, akik egy kis nyereményt is szereznének a nagy kirándulásuk közben. 

De még hova érdemes utazni télen?

Egyre többen és többen fedezik fel maguknak Mexikót, amely ma már nem annyira elérhetetlen utazási időben és pénzben sem. Akár össze is köthetjük egy másik túrával az Egyesült Államokba. A lényeg, hogy érdemes felfedezni olyan helyeket, amelyek kevésbé népszerűek még a turisták körében, mint mondjuk Merida vagy Playa del Carmen. Biztonságos és mindennel ellátott helyek, de mégsincs akkora tömeg, mint egy-két másik helyen. Ezeken a helyeken tényleg csodálatosan tiszta a víz és szinte mindenhol található a közelben egy-egy maja emlék, amely a kulturális feltöltődésünket is segítheti. 

De feltöltődhetünk másképp is, hiszen egy mexikói utazás során a legjobb részek egyike mindig a nagyszerű ízek kipróbálása. A hőmérséklet még télen is kifejezetten kellemes éjszaka is, tehát kvázi fürdőruhában tölthetjük az egész utazást. Természetesen tudunk keresni hűvösebb helyet Mexikón belül is, szóval ez ebből a szempontból is kiváló úticél, ha azon gondolkodunk, hova menjünk tényleg nyaralni. 

De Közép-Amerika amúgy is kifejezetten jó úticél és nyaralás télen, mert itt még magyar időjárás szerinti télen is olyan meleg van egyes helyeken, hogy elviselhetetlennek fogjuk érezni. Ott van például Costa Rica és azon belül 

  • Manuel Antonio, 
  • Tamarindo és a 
  • Parque Nacional Tortuguero a Karib-tenger partján. 

Ráadásul Costa Ricában a páratartalom is elég jelentős, szóval nagyon eltérő lesz a klíma ahhoz képest, mint amit ebben az időszakban Magyarországon tapasztalhatunk. 

Thaiföld az igazi tökéletes célpont?

Cikkünk végére pedig egy igazi joker-helyet hagytunk arra a kérdésre válaszul, hogy hova utazzunk januárban. Nyaralás télen már egy ideje kifejezetten népszerű Thaiföld vonatkozásában. Azt persze jó tudni, hogy Thaiföldnek csak a déli fele lesz trópusiasan meleg a téli hónapokban, decembertől márciusig. Ez azt jelenti, hogy Koh Samui, Koh Phangan és Koh Tao szigetein pirosra tudunk barnulni, viszont akár mehetünk januárban Chiang Mai mellé a hegyekbe túrázni úgy, hogy jól fel kell majd öltöznünk. 

Magyarországon egyébként Thaiföld már régóta nagyon népszerű úticél és most már az átlagemberek között is, főleg, hogy egyre olcsóbb egy thaiföldi út. Tehát ha azon agyalunk, hova menjünk télen nyaralni, akkor a legjobb javaslat, hogy a szigeteken töltsük az időt, Phuket strandjain, Koh Samuira vagy Koh Phi Phi szigetein. Öszességében tehát elmondható, hogy most már magyar pénztárcával mérve is vannak olyan helyek, ahol télen ki tudunk kicsit szakadni a magyar télből és úgy jöhetünk vissza, hogy szépen lebarnultunk és feltöltődtünk az előttünk álló napokra.