Egy praktikus háziasszonynak a kávézacc felhasználása is természetes

A kávézacc felhasználása kellemes meglepetéseket tartogat
A kávézacc felhasználása kellemes meglepetéseket tartogat

Nap mint nap megannyi kávét iszunk anélkül, hogy belegondolnánk, milyen mennyiségű melléktermék keletkezik ezáltal. A jó hír azonban, hogy nem kell mindennek a kukában landolnia. A kávézacc felhasználása ugyanis rengeteg módon segít a ház körül, a kertészkedésben, de még a szépségápolásban is. Mutatjuk, hogyan!

Műtrágya alapanyag

A növények megfelelő növekedéséhez a virágföldnek tartalmaznia kell a szükséges ásványi anyagokat. A kávézacc a benne található nitrogén, kálcium, kálium, foszfor és magnézium miatt remek műtrágya alapanyag. Mindemellett a gilisztákat is vonzza, amelyek szintén jó hatással vannak a talaj állapotára. A kávézacc felhasználása műtrágyaként pofon egyszerű. Csak szórd körbe a földet a növények között és kész is vagy! Amennyiben nem akarod azonnal felhasználni a keletkezett kávézaccot, keverd a komposztba!

Szúnyog és rovarriasztó

A kávéban található koffein és a különböző diterpének rendkívül mérgezőek a rovarokra nézve. Éppen ezért a kávézacc felhasználása a szúnyogok, legyek, bogarak távoltartására is alkalmas. Tegyél ki a ház körül kávézaccot kis edényekbe, a rovarok messze el fogják kerülni! Földre szórva pedig a kártevőket riasztja el, például az éti csigát.

Jó hír, hogy a bolhák sem szívlelik túlságosan. Így a vegyszerekkel teli krémek helyett tehetsz egy próbát a kávézaccal. Kend be kedvenceid bundáját és bőrét, zuhanyozd le, majd hagyd őket megszáradni! Azonban légy óvatos és csakis külsőleg használd! Belsőleg ugyanis a koffein házi kedvenceinkre nézve is mérgező!

Semlegesíti a szagokat

A kávézacc felhasználása a szagok semlegesítésében is segítségedre válhat. Tegyél egy keveset a hűtőbe vagy kis zsákokba, és használd őket a kritikus helyeken! Cipőbe, edzőtáskába dobva vagy akár a kocsiban. Sőt, még a hagyma pucolása után is elég átdörzsölni a kezed egy kis kávézaccal, és a szag a múlté.

Szépségápolás

A szépségápolásban igen sokoldalú a kávézacc felhasználása. Bőrradírként eltávolítja a koszt és az elhalt hámsejteket, serkenti a vérkeringést. Keverd össze egy kis vízzel vagy kókuszolajjal és dörzsöld be magad! Ugyanezt használhatod a narancsbőr halványítására is. Heti kétszer kezeld tíz percen keresztül az érintett területeket, így javulást érhetsz el.

A kávézacc felhasználása ugyanakkor a szemkörnyék ápolására is alkalmas. A szem alatti bőr rendkívül vékony és kevés zsírsejtet tartalmaz, ami miatt könnyen meglátszik rajta az öregedés. A kávézaccban találhatók antioxidánsok, gyulladáscsökkentők, továbbá a koffein vérkeringés serkentő hatása sokat segít a szemkörnyéki karikák halványításában.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

A kávé meglepően hat a gyengülő egészségre

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>