Egy kapcsolat akkor is működhet, ha nem ugyanazt a szeretetnyelvet beszélitek

A szeretetnyelv a kapcsolat alapja
A szeretetnyelv a kapcsolat alapja

A szeretetnyelv megmutatja, hogyan fejezzük ki szerelmünket és hogyan fogadjuk be a szeretetet. Öt szeretetnyelv fajtát különböztetünk meg, és mind besorolhatók vagyunk egy-egy kategóriába. De mi történik, ha partnerünk nem ugyanazt a szeretetnyelvet beszéli, mint mi? Íme, minden, amit a szeretetnyelv természetéről és kezeléséről tudnod kell!

A szeretetnyelv fajtái

Mindenkire jellemző egy-egy szeretetnyelv. Néha akár több is, de ha magunkba nézünk, tudjuk, hogy valójában melyiket beszéljük folyékonyan. Íme, az öt szeretetnyelv magyarázata:

  • Elismerő szavak – Amennyiben gyakran erősítjük meg partnerünket szerelmünkről szóban, ebbe a kategóriába esünk. A “Szeretlek”, a “Csodálatos vagy” és a “Szerencsés vagyok” kifejezések mind szerelmünk megerősítésére szolgálnak.
  • A tett beszél – Vannak, akik szavak helyett tettekkel fejezik ki érzéseiket.
  • Ajándékot kapni – Egyesek akkor érzik igazán szeretettnek magukat, ha partnerük ajándékokkal támasztja alá szerelmét. Ezek az ajándékok nem feltétlenül nagy értékűek, de gyakoriak.
  • Minőségi időtöltés – Az idő érték, és szívesen töltjük azzal, akit a legjobban szeretünk.
  • Fizikai érintés – Csókok, ölelések és kézfogás jelzi a külvilágnak, hogy te bizony, fülig szerelmes vagy.

Milyen az, amikor más szeretetnyelvet beszéltek?

Ahelyett, hogy elolvasnád a könyvet, ami úgy érdekel, az elmúlt négy órát a pároddal töltötted. Aki pedig még fel is van háborodva, hogy egész nap nem ölelted meg. Esetleg szomorú vagy, mert kedvesed sosem mondja, hogy szeret, ő pedig nem érti, miért nem örülsz a csokinak, amit ajándékba hozott. Máshogy fejezzük ki a szeretetünk és másra vágyunk. De hogy ápolhatunk egészséges kapcsolatot, ha eltér a szeretetnyelv?

Ismerjétek fel, melyik a legjellemzőbb rátok!

A nyílt és őszinte kommunikáció a kulcsa mindennek. Beszéljétek meg, kinek mire van szüksége a kapcsolatban! Amennyiben még ti magatok sem tudjátok pontosan, online tesztet is kitölthettek a kiderítésére.

Tanuld meg beszélni párod szeretetnyelvét!

ad

Amint kiderül, ki milyen szeretetnyelv kategóriába tartozik, nem marad más, mint megtanulni egymás nyelvén. Kezdj el olyan gesztusokat alkalmazni, amikről tudod, hogy boldoggá teszik a párod. Ez persze odafigyelést igényel, de mindenképpen megéri.

Köss kompromisszumot!

Megtanulni egy új szeretetnyelv eszköztárát rengeteg kompromisszummal jár. Hiszen olyan dolgokat kell tenned és mondanod, amit magadtól nem tennél, de párod boldogságáért beleegyezel. Egy kapcsolat ugyanis adok-kapok viszony. Mindkét fél áldozatot hoz a másikért, ami végül egy kiegyensúlyozott és boldog kapcsolatban kamatozik.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

“A nyakamba tudok még venni egy férfivel járó problémahalmazt?”

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>