Egy hét alatt átutazhatunk Marokkó legszebb vidékein

Marokkó egyik leglátványosabb területe a Szahara
Marokkó egyik leglátványosabb területe a Szahara

Marokkó sokkal többet érdemel, mint egy hét, de mi van, ha egyszerre csak ennyi adatott? Merre menjünk, merre induljunk? Mi fér bele ennyi időbe? És hogy hozzuk ki belőle a legtöbbet? Most megtudhatod! 

Közvetlen járattal a legegyszerűbb

Marokkó legegyszerűbben a Ryanair járatával érhető el, ami Budapestről egyenesen Marrakeshbe repít bennünket. A repülőtérről legkönnyebben taxival, vagy a 19-es busszal juthatunk a központba.

Érdemes a városban egy bemelegítő napot tartani, hiszen itt is rengeteg érdekességre bukkanhatunk. A Djemma el Fna főtéren ámulhatunk a kígyóbűvölőkben és az árusokban, de a közeli Bahia-palota is kihagyhatatlan látnivaló.

A helyiek barátságosak, de a turista az turista

A helyiek alapvetően kedvesek és segítőkészek, de nem árt résen lenni! Amikor valaki felkínálja, hogy megmutatja az utat és elkísér, valószínűleg egy árushoz vezet majd, ahol jóval drágábban vásárolhatunk, mint máshol. A legtöbb helyen a turistáknak egyébként is magasabb árakat mondanak, úgyhogy bátran alkudozzunk! Valamint ne felejtsük el, hogy vendégek vagyunk itt! Marokkó lakosai nem rajonganak azért, ha fényképezzük őket, tartsuk ezt tiszteletben!

Virágzó cseresznyefa havas hegycsúcsokkal

Túránkat másnap, délkelet felé indítjuk, az Atlasz hegységen át. Meglepetésünkre Afrikában havas csúcsok, az Alpokhoz hasonló, csodás látkép fogad minket. Az a benyomásunk támad, hogy Marokkó egy olyan ország, amibe az egész bolygó éghajlati öveit és növényvilágát belezsúfolták. Nem sűrűn látunk együtt virágzó cseresznyefát, kaktuszt és pálmafát, havas hegycsúcsokkal a háttérben!

Első megállónk Ait Benhaddu, a festői falucska, ami megannyi filmnek szolgált már forgatási helyszínként. Ha sikerült átélni a Gladiátor vagy a Múmia hangulatát, indulhatunk is tovább a filmstúdiókkal és díszletekkel szegélyezett autósztrádán. Az utak minősége alapvetően nagyon jó, de nem árt vigyázni az elénk vágó kóbor tevékkel, bárányokkal.

A Szahara romantikáját ki ne hagyjuk!

A következő nap használjuk ki a lehetőséget, hogy egy estét tölthetünk a sivatagban! A dromedárokon való tevegelés, a lélegzetelállító homokdűnék, berber vendégszeretet és semmihez sem hasonlíthatóan tiszta, csillagos égbolt teszi a Szaharát Marokkó egyik legfontosabb célpontjává.

Az óvárosok izgalma semmivel sem összehasonlítható
Az óvárosok izgalma semmivel sem összehasonlítható

Fez óvárosában szükségünk lehet az idegenvezetőre

Ezután északnak vesszük az irányt, Fez felé. Útközben megállhatunk Aoufous datolyapálma ligeténél, a Dudes szurdok majomujjakra emlékeztető sziklaképződményeinél és Ben Smim erdeiben élő, téli bundát hordó majmaihoz is beugorhatunk egy gyors ebédre.

Fez csakúgy, mint a legtöbb marokkói város két részre osztható, modern és régi kerületre. Fez régi városrésze, a Medina a mai napig megőrizte eredeti alakját, szűk utcácskáit, céhek szerinti felosztását. Idegenvezető nélkül azonban ne merészkedjünk be, könnyebb eltévedni, mint gondolnánk!

Ha ezek után is maradt időnk a hazautazásig, akkor sem kell kétségbe esni, Marokkó még rengeteg programot tartogat! Akár Marrakeshben is eltölthetünk még egy napot, de az odavezető úton Meknesben, Casablankában vagy Rabatban is megpihenhetünk. Bárhogy döntünk, egy biztos: felejthetetlen élményekkel térünk majd haza!

Dávid Rebeka

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>