Egy forró fürdő a fölösleges kilókat is leolvasztja?

A forró fürdő a nap fénypontja lehet
A forró fürdő a nap fénypontja lehet

A téli hónapokban mindenki szereti a forró fürdő áldásos hatásait. Szinte újjászületünk, ahogy elmerülünk egy kád fürdővízben. Csak egy kis lágy zene kell, és idilli a kikapcsolódás. A forró fürdő a relaxációs hatásáról jól ismert, pedig sokkal többre alkalmas, mint elsőre gondolnánk. 

Korábban már írtunk arról, hogy egy forró fürdő mennyi mindenre jó.

A meleg fürdő 5 jótékony hatása

A forró fürdőnek most újabb áldásos hatását bizonyították be a kutatók. Az angliai Loughborough Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a forró fürdő milyen hatással van a kalóriák égetésére.

Kalóriák égnek el a vízben?

Az eredményeknek mindenképpen örülhetünk, mert kiderült, hogy egy pihentető áztatással sokat tehetünk az egészségünkért. Egy forró fürdővel ugyanis sok-sok kalóriát égethetünk el.

A kísérlet alapját az adta, hogy a kutatók megvizsgálták, milyen hatással van a „passzív fűtés” a vércukorszint szabályozására és az elégetett kalóriák mennyiségére. A tanulmányban azt nézték, hogy 60 perc eltöltése a közel 40 fokos fürdővízben, vagy egy 60 perces biciklizés közben lehetett-e több kalóriát elégetni.

60 perc fürdés vagy 30 perc séta?

Persze az egyórás kerékpározás több kalóriát égetett, de a forró fürdő még így is annyi kalóriát igényelt, mint egy 30 perces séta. Ez határozottan jó eredmény, főleg ahhoz képest, hogy mindezt pihenéssel érhetjük el.

A vércukorszintre és a gyulladásra is hat

További pozitív összefüggést fedeztek fel a forró fürdő és a vércukorszint alakulása között. A vércukorszint körülbelül 10 százalékkal volt alacsonyabb abban az esetben, ha a résztvevők forró fürdőt vettek, mint amikor bicikliztek.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy gyulladás-gátló hatása is van egy kiadós forró fürdőnek, ami az immunrendszer szempontjából fontos. Segít továbbá csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ha éppen szükséged van lazításra, akkor irány a kád, hogy feltöltődj és megnyugtasd magad! És hogy közben néhány plusz kalóriát is elégess!

(H.N.)

A cikk forrása itt és itt >>