Egészségügyi előnyei is vannak, ha szoros a nagyszülő és unoka kapcsolata

A nagyszülő és unoka kapcsolata egészségügyi pozitívumokkal is jár.

Nem csak az unokákra van jó hatással, ha közel állnak nagyszüleikhez, te is hosszabb és teljesebb életre számíthatsz, ha unokáid mindennapjainak részese vagy. Manapság a leggyakoribb családmodell a nukleáris család, vagyis amikor csak a szülők és gyermekeik laknak egy fedél alatt. Ebből fakadóan több-kevesebb időt tudnak csak együtt tölteni a nagyszülőkkel, pedig egy új kutatás szerint, ha a nagyszülő és unoka kapcsolata szoros, az mindkét fél számára előnyös.

A nagyszülők mindig alig várják az ünnepeket és iskolai szüneteket, hogy kicsit több időt tölthessenek szemük fényével, és végighallgathassák élményeiket és történeteiket. Gyakran halljuk azt is, hogy a nagyszülők azok, akik leginkább elkényeztetik a gyerekeket. Most azonban egészen újfajta szempontból vizsgálták a témát!

Miért olyan fontos a nagyszülő és unoka kapcsolata?

Egy kutatás során a Bostoni Egyetem 374 nagyszülővel és 356 immár nagykorú unokával készített kutatást, melyből kiderült, hogy mind a fiatal felnőttek, mint az idősek körében csökken a depresszió kialakulásának valószínűsége, ha életük során megfelelő volt a nagyszülő és unoka kapcsolata. Ennek oka igazán egyszerű: minél több ember törődését és szeretetét érezzük, annál jobb!

Azáltal, hogy az élettartam folyamatosan nő, a gyerekeknek több idejük van, amit nagyszüleikkel együtt tölthetnek, ezért ez a fajta kapcsolat is egyre fontosabbá válik. A közös élmények mellett az sem elhanyagolható, hogy a nagyszülők történetein és élettapasztalatain keresztül a gyerekek más szemüvegen keresztül nézhetnek a világra; ezeket a leckéket pedig felhasználhatják majd életük során. A tanulmányok azt is megállapították, hogy különbségek vannak a szerepekben: míg a nagymama inkább a nevelésben játszik szerepet, addig a nagypapának egyfajta mentor szerepe van.

És milyen előnyökkel számolhatsz te nagymamaként?

A kutatások azt mutatják, hogy azok a nagyszülők, akik gyakrabban vigyáznak unokáikra és általában több időt töltenek velük, hosszabb életre számíthatnak. Nem csak fizikai aktivitást jelent ugyanis a babysittelés, de szociális interakciót és mentális stimulációt is. Ezáltal unokáiddal töltött idő mind lélekben, mind elmében és testben fitten tart.

Az eredeti cikk forrása itt >>

Így változik meg az életed nagyszülőként