Ezeket az ételeket kerüld el!

Egészségtelen a sok só
Az egészségtelen ételek közé tartozik a só is.

Ha nem is vagy az egészséges életmód megrögzött híve, akkor sem árt tudni, mit hagyj ki az étrendedből. Ahogy öregszünk, egyes élelmiszerek egyre károsabban hatnak az egészségünkre. Összeállításunkból kiderül, mely egészségtelen ételek ártalmasak kifejezetten 50 éves kor fölött, és miért érdemes kerülni őket.

Üdítő italok

Mindegy, hogy cukormentes vagy sem, az üdítő italok így is, úgy is károsak az egészségre. Növelik az elhízásra, depresszióra és szívrohamra való hajlamot, ráadásul a vérnyomásod sem fogják pozitívan befolyásolni.

Felvágottak

Iskolás éveinkben a szalámis szendvics a tízóraik és uzsonnák elmaradhatatlan részét alkotta. Most viszont itt az idő könnyes búcsút inteni gyermekkorunk kedvencének. Kutatások bebizonyították, hogy az előre feldolgozott hús mindennapos fogyasztása 36-72 százalékkal növeli a végbélrák kockázatát. Amennyiben nem tudsz lemondani a felvágottakról, figyelj oda a címkéjükre! Válassz olyan húsokat, amik nem tartalmaznak nitriteket, nitrátokat és egyéb adalékanyagokat.

Cukor

Az egészségtelen ételek listáján előkelő helyet foglal el a cukor.  Az elhízás és egyéb hátulütők mellett az öregedés jeleit is felerősíti. Továbbá vizsgálatokkal bizonyították, hogy összefüggés van az alacsony cukorbevitel és a hosszabb élettartam között.

Zacskós zöldségek

Az előre csomagolt zöldségek praktikus és egészséges megoldásnak tűnhetnek, de ez sajnos nem így van. A műanyag zacskóból ugyanis biszfenol-A (BPA) és ftalátok jutnak az ételünkbe. Ezek az anyagok utánozzák a hormonok viselkedését, ezáltal negatívan befolyásolják egészségi állapotunk.

Szalonna

Ahogy öregedünk, az egyik leggyakoribb probléma, amivel meg kell küzdenünk, az ízületi gyulladás. Senkit nem kímél, ha pedig a szalonna szerelmese vagy, esélyed sincs a menekülésre. Ennek oka, hogy az állati zsírban található Omega-6 zsírsav gyulladást okoz. Ezzel szemben a lazac Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami harcol a gyulladások ellen.

Bor

Sokan esküsznek rá, hogy vacsorához meginni egy pohárka bort, jót tesz a szervezetnek. Egy kis utánaszámolással kideríthető, hogy napi egy pohár az heti hét, ami rögtön nem tűnik olyan kevésnek. Az alkohol károsítja a szívet és a májat, pedig szeretnéd őket egészségesnek tudni, igaz?

Kerüld a sok sót!

Végül, de nem utolsó sorban: semmiképp se kezdj magas nátrium tartalmú diétába! Rossz hatással van a vérnyomásodra, emellett vese és szívbetegségeket, agyvérzést idézhet elő.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>