Egészséges, finom, ráadásul könnyen elkészíthető a mogyoróvaj házilag

Ilyen könnyen készíthető a mogyoróvaj házilag

Bár hazánkban kevésbé népszerű, a tengerentúlon a konyhák alapvető élelmiszere a mogyoróvaj. Jól is teszik, hiszen sokoldalú és szuper egészséges étel, ami ráadásul a fogyókúrázók és egészséges táplálkozást követők számára is bátran ajánlott. És mindezek mellett a mogyoróvaj házilag is könnyen elkészíthető, ha biztosra szeretnél menni az alapanyagokat illetően. Ha eddig nem voltál rajongója, megéri rászoknod és beiktatnod étrendedbe!

Miért egyél mogyoróvajat?

Felsorolni is nehéz a mogyoróvaj remek tulajdonságait. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: gazdag például B- és E-vitaminban, magnéziumban és vasban. Emellett magas a rost- és fehérjetartalma, sok benne az egészséges zsírsav. Ez azt jelenti, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt jót tesz neked: segíti az emésztést, így hozzájárul a fogyáshoz, közben pedig csodássá varázsolja bőröd és hajat.

Mihez edd?

A mogyoróvaj önmagában is nagyon finom, de mivel szénhidráttartalma magas, nem ajánlott a túlzott fogyasztása. Mértékkel azonban annál inkább! Reggelire vagy délutáni nasinak is tökéletes, hosszú órákra eltelít és még finom is. Eheted gyümölcsökkel: almával vagy banánnal mennyei párost alkot. Azért arra ügyelj, hogy többségben a gyümölcs fogyjon, mogyoróvajból ossz be néhány kiskanállal hozzá.

Emellett szuper smoothie hozzávaló is egyben! A már említett banán itt is jól jöhet, ezúttal fagyasztott verzióban. Elég csak turmixgépben összekeverned a fagyasztott banánt egy teáskanál mogyoróvajjal, kevés tejjel és egy marék zabpehellyel és már el is készült a finomság, ami órákra elveszi az éhséged. Ha változatosságra vágysz, keverheted fagyasztott áfonyával és egy kevés natúr joghurttal is, az eredmény így is fantasztikus lesz.

Hogyan készül a mogyoróvaj házilag?

A boltok polcain kapható verziókkal az a gond, hogy a legtöbb hozzáadott cukrot tartalmaz. Persze, ha körültekintően vásárolsz, biztosan találsz olyat, amelyik nem, de meglehet, hogy gyorsabb, ha magad készíted. Alapvetően csak egy csomag (pörkölt) földimogyoróra van szükséged, ízlés szerint pedig használhatsz hozzá még egy kevés mézet vagy olíva olajat.

Nem feltétlenül kell pörkölt mogyoróra hozzá, attól függ, hogy milyen ízélményre vágysz. Egyszerű bolti mogyorót is választhatsz, sőt, akár magad is megpörkölheted a sütőben 10 perc alatt.

A földimogyorót tedd turmixgépbe és indítsd be. Eleinte kevéssé lesz biztató a látvány, de hidd el, hogy pár perc után egyre inkább masszává válik. Olíva olajjal – vagy még jobb esetben mogyoróolajjal – még krémesebbé teheted, illetve ha édesebb végeredményt szeretnél, tehetsz hozzá egy kevés mézet.

A kiemelt kép forrása itt.