Nem könnyű egészségesen étkezni, ha a nap nagy részét az irodában töltjük. Reggel mindössze egy kávéra van időnk, később pedig csak veszünk valamit a menzán. Pedig mennyivel egészségesebb lenne az ebéd, ha otthonról hoznánk! És miért ne próbálnánk ki? Szerencsére Jamie Oliver itt van, hogy ezt a problémát is megoldja!
A látványos megoldás
Gyors és egészséges saláták, gusztusosan, befőttesüvegben tálalva. Fontos, hogy minden van benne, amire a nap folyamán szükséged lehet. A sorrend azonban nem mindegy, fontos, hogyan rétegezed a hozzávalókat!
Alulra mehet a szénhidrát. Lehet az rizs, tészta, bulgur, kuszkusz, amit csak akarsz. Utána jöjjön az öntet! Így az nem áztatja el a felsőbb rétegeket! Az öntet tetejére helyezz zöldségeket és gyümölcsöket, majd a fehérje szint következik. Ide kerülhetnek a húsok vagy hal, ízlés szerint. A tetejét pedig bátran szórd meg magvakkal! És kész is a laktató, egészséges irodai ebéd!
Jamie most megmutatja nekünk, hogyan néz ki egy ilyen befőttesüveg ebéd, tipikus angol hozzávalókból.
Healthy Jam Jar Salads | Jamie Oliver
For a quick and portable healthy lunch on the go, get creative with Jamie’s Jam Jar Salad principle. Perfect for using up leftovers and getting a perfectly balanced meal every day and this British inspired example comes in at under 600 calories!
A brit ebéd (0:58-tól)
- Az ebéd szénhidrát része legyen az angolok egyik kedvenc körete, az árpagyöngy. Ebből 75 grammra lesz szükség, amit az üveg aljába kanalazunk. Az árpagyöngy lassan szívódik fel, így sokáig biztosít teltségérzetet.
- Erre jöhet egy kis reszelt cékla. Fontos, hogy a második szinten legyen, így nem fogja be az ebéd többi hozzávalóját. Ugyanakkor egy kis színt hoz az üvegbe.
- Most jöjjön az öntet! Keverj össze egy evőkanál olívaolajat két evőkanál natúr joghurttal! Fűszerezd meg egy kevés sóval, borssal, majd adj hozzá egy kanál tormát és egy kis citromlevet!
- Öntsd az öntetet az üvegbe! Rétegezz a tetejére néhány szelet céklát, bébispenótot és vízitormát! Erre jöhet a fehérje, ami esetünkben 70-80 gramm vékonyra szeletelt, lágy marhahús. A tetejére jöhet még spenót és egy reszelt alma citromlében átforgatva. Erre azért van szükség, hogy az alma sokáig ropogós maradjon, és ne barnuljon be.
- Utolsó lépésként, pedig szórd meg az egészet finomra vágott dióval!
A befőttesüveg ebéd ízlés szerint, szabadon variálható. Készíthetsz olaszos, kínai vagy marokkói hozzávalókból, de az is megteszi, amit éppen a hűtődben találsz. A lényeg, hogy kiegyensúlyozott legyen, és hogy betartsd a sorrendet!
(D.R.) A cikk forrása itt >>
A klasszikus, francia cseresznyés pite elkészítése ilyenkor kötelező!
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>