Edd vagy ne edd fogszabályzóval – segítünk

Prosthetics hands while working on the denture, false teeth, a study and a table with dental tools. Dental laboratory.

Mit ehetünk fogszabályzóval? Ha megnéznénk, hogy hányan keresnek a Google-ben ilyen témában, valószínűleg meglepődnénk. Sokaknak ugyanis még mindig kérdés, hogy mit szabad és mit nem enni fogszabályzóval. Cikkünket azért írtuk, hogy segítsünk ebben!

 

Üdv a fogszabályzóval rendelkezők világában! Végeztethetted a fogszabályozást Budapesten vagy bárhol az országban a szabályok változatlanok. Nem ehetsz bármit, mert az árt a fogaidnak, a fogszabályzónak vagy a fogszabályozás menetének. Nézzük hát, hogy mit szabad és mit nem enni ebben az időszakban.

Miért fontos, hogy mit eszünk fogszabályozás ideje alatt?

Talán érdemes ezt a kérdést tisztázni, mielőtt az ételtípusokra ráfordulnánk. Ahogy egész egészségünk számára nem mindegy úgy fogainknak sem milyen típusú ételeket fogyasztunk el. Fogszabályozás idején azonban nem csak fogaink egészségét, hanem a fogszabályzó működését is befolyásoljuk. Egyrészt minden bizonnyal az elején lesznek kisebb-nagyobb fájdalmaink, emiatt nem éppen a répát szeretnénk majd rágcsálni. Másrészt a fogszabályzó sínjeit eltörhetjük, ami fájdalmas és nem is túl olcsó mulatság. Tehát az ételekre nem csak azért érdemes figyelni, hogy ne ragadjon bele valami és esztétikai problémákat okozzon, hanem azért is, mert komoly fájdalmakat és anyagi károkat okozhat. Nem számít mit a foglalkozásod, ügyvéd vagy éppen kutyatréner Budapesten, ez a szabály mindenkire igaz!

Milyen ételeket szabad enni fogszabályzóval?

Fogszabályzóval bátran választhatunk többek között puha kenyereket – péládul toast vagy tortilla, lágy sajt, joghurt, különböző gabonák, mint rizs és tészta, torták és muffinok, sült, grillezett húsok (azért a tepertőt ne próbáljuk meg), tenger gyümölcsei, édes csemegék.

Ezen ételek közül mindig odafigyelve bátran csemegézhetünk.

Milyen ételeket érdemes kerülni fogszabályzóval?

Kerüljük az olyan ételeket, mint egész alma, körte, sárgarépa vagy egyéb nyers zöldségek, kemény ropogós kenyér, pattogatott kukorica, karamell vagy egyéb ragacsos élelmiszerek, nyalóka vagy rágógumi.

Ahogy láthatjuk bár vannak ételtípusok, amiket érdemes kerülni, de kisebb kompromisszumok mellett teljes körű és egészséges étkezésünk lehet fogszabályzóval is.

+1 tipp: az Invisalign erre is megoldások

Az Invisalign fogszabályozás a 21. század jelenlegi legmodernebb fogszabályozási technológiája, ami gyakorlatilag teljesen láthatatlan és az is megoldható, hogy egy-egy étkezéshez kivegyük. Ezzel a szájhigiénia és a finom falatok elfogyasztása is sokkal egyszerűbb!