E-book vagy könyv: az olvasás mindig hasznos

Könyv vagy e-book, esetleg hangoskönyv?
Könyv vagy e-book, esetleg hangoskönyv?

Mit kéne tenned, ha te is olyan olvasó vagy, aki nem képes befejezni egy könyvet sem? Ha olyan olvasó vagy, akinek figyelmét idő előtt elragadja egy másik megkapó cím? A válasz egyszerű: nyugodt szívvel olvass egyszerre több regényt! 

Problémás egyszerre több olvasmány követése?

Vajon belegabalyodunk-e a könyvekbe, ha egyszerre többet forgatunk, vagy inkább együtt kötik le a figyelmünket? Ott van még a megjelenés kérdése is: klasszikus könyv, e-book vagy hangoskönyv legyen? Keverheted őket bármilyen negatív hatás nélkül?

„Minden este legalább két vagy három regényt forgatok az ágyban, emellett van egy eBook alkalmazás is a telefonomon. Ezen felül hatalmas rajongója vagyok a hangoskönyveknek is. Lényegében soha sem hallgatok zenét vezetés közben, mindig egy hangoskönyv szól az utakon” – állítja Francis Brown, írónő.

Máshogy dolgozzuk fel a különböző formákat

2009-ben egy klasszikus könyv kontra e-book alapú kutatás érdekes eredményeket hozott. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy agyunk eltérően működik-e e-book, illetve papír alapú szöveg olvasása alatt. A kutatásból jól leszűrhető, hogy agyunk egyes részei másképp reagálnak az eltérő típusú szövegekre.

Miért szereti agyunk a különböző formájú olvasást?

Teljesen más úton jut el agyunkba az információ, ha e-book-ot vagy klasszikus könyvet olvasunk. De ez miért lehetne káros? A testünket is különböző módokon eddzük, nem? Úgy tűnik, agyunk több módon való megtornáztatása csak segít élesen tartani a gondolkodásunkat.

Aztán ott van még a harmadik médium, a hangoskönyv. A hangoskönyvekkel az a helyzet, hogy teljesen más kognitív folyamatok mennek végbe agyunkban. Sok ember úgy tartja, egy hangoskönyv meghallgatása olvasás helyett „csalás”. Erről azonban szó sincs, szimplán csak egy újabb módon fejlesztjük a szürkeállományunkat.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>