A dohányzás abbahagyása lehetséges, mutatjuk a módszert

A dohányzás abbahagyása és a leszokás életet ment
A dohányzás abbahagyása és a leszokás életet ment

A dohányzás egészségkárosító hatásai kétségtelenek, így a kutatók régóta keresik a dohányzásról való leszokás legjobb módját. Az egyik javaslat szerint a cigarettát azonnal le kell tenni, míg a másik a fokozatos abbahagyást támogatja. Melyik működik jobban? Erre ad választ egy friss tanulmány. 

“Sokan azt gondolják, hogy az a legjobb, ha fokozatosan csökkentik a dohányzás mennyiségét, mielőtt végleg abbahagyják” – mondja Nicola Lindson-Hawley, az Oxfordi Egyetem kutatója.  De az eredmények ennek éppen az ellenkezőjét mutatják.

Fokozatos és hirtelen leszokás

Lindson-Hawley és kollégái közel 700 olyan embert vizsgáltak Angliában, akik naponta legalább 15 szál cigarettát szívtak el, és szerették volna végleg abbahagyni a dohányzást. Ez az időpont a kutatás kezdete után két héttel későbbre esett. A résztvevőket két csoportra bontották, akiket véletlenszerűen rendeztek össze. Az egyik csoportnak két hétig úgy kellett dohányoznia, ahogy azt megszokta, majd hirtelen kellett abbahagynia. A többieknek pedig fokozatosan kellett csökkenteniük a napi adagot. A tünetek enyhítésére mindenki kapott nikotinpótló termékeket.

A kutatók ezt követően megvizsgálták a résztvevők dohányzási szokásait. Négy héttel később, akik hirtelen hagyták abba a dohányzást, azoknak a 49 százaléka nem szokott vissza, míg, akik fokozatosan próbáltak leszokni, azoknak erre ezt csak 39 százaléka volt képes. Hat hónappal később, akiknek hirtelen kellett letennie a cigarettát a 22 százaléka nem dohányzott, míg a fokozatos csoportnak a 15 százaléka.

A fokozatos leszokás is jó lehet a dohányzás abbahagyására

Érdekesség, hogy többen tartották jobbnak a fokozatos módszert, de az emberek preferenciái nem járultak hozzá a sikerességhez.  “Még akkor is, ha az emberek fokozatosan akarják abbahagyni a dohányzást, nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, ha a hirtelen történő módszert használják” – mondja Lindson-Hawley.

A kutatás nem vizsgálta a dohányzásról való leszokás egyéb lehetséges formáit, beleértve az e-cigarettákat is. Igaz ugyan, hogy a hirtelen abbahagyás jobb eredményeket mutatott, de a fokozatos módszernek is jók az arányai” – mondja Lindson-Hawley. Ez pozitív lehet azoknak, akik úgy érzik, hogy nem tudják hirtelen abbahagyni a dohányzást, így ezt a módszert is támogatni kell.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>