Diétás karácsonyi süti receptek – egészségesen is finom falatok

Egészséges és finom karácsonyi süti receptek

A karácsony egyik fő elem a közös vacsora mennyei falatokkal. De miért kell, hogy ez egyet jelentsen a habzsolással és a plusz kilókkal? Az ünnepi fogások éppolyan finomak lesznek egészséges receptekkel is, ráadásul még a mérleged sem kell kerülnöd az utána következő hetekben. Segítünk egy teljes menüsor összeállításában, kezdjük a végéről: jöjjenek a legfinomabb diétás karácsonyi süti receptek!

Két fő szabály: cseréld le a cukrot és a fehér lisztet

Természetesen nem akarunk süteményre legkevésbé sem emlékeztető, nulla kalóriás falatokkal példálozni. Nem a karácsony lesz az az időszak, ami legjobban segíti a fogyásod, de ha egy-két apróságra odafigyelsz, nem is kell a hízásról szólnia.

Ugyanúgy elkészítheted kedvenceid, csak annyi a teendőd, hogy kicsit egészségesebb változatra dolgozd át a hagyományos karácsonyi süti recepteket. Cukor helyett használhatsz természetes édesítőket, mint a xilit vagy az eritrit, de ha tartasz a mellékíztől, cseréld mézre.

A fehérliszt cseréjétől sokan tartanak amiatt, hogy esetleg a sütemények állagára is hatással lesz. Tapasztalataink alapján zabliszttel és durumliszttel nem lehet mellélőni, a sütik épp olyan mennyeiek lesznek, ráadásul még egészségesebbek is.

Kedvenceink: a legjobb egészséges karácsonyi süti receptek

Milliószámra keringenek az interneten a különféle diétás receptek. Annak érdekében, hogy biztosan jól sikerüljön a végeredmény, csak olyat ajánlunk, amit már magunk is kipróbáltunk – és nagyon szerettünk. Mutatjuk kedvenceinket:

Zserbó másképp

A zserbó sokaknál kötelező eleme az ünnepnek. A hagyományos változat azonban nem is túl diétás, és még elkészíteni is macerás. Van egy sokkal egyszerűbb, de ugyanolyan finom, sőt, egészséges verziója. Próbáld ki a Kolly-féle zserbógolyót:

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukrozatlan háztartási keksz
  • 20 dkg cukrozatlan darált dió
  • 20 dkg édesítővel készült baracklekvár (más ízű is lehet)
  • kevés rumaroma
  • 15 dkg étcsoki és 15 gramm kókuszolaj

Egyszerűen csak össze kell keverni a darált háztartási kekszet a darált dióval, baracklekvárral és a rumaromával. A masszából vizes kézzel formálj golyókat, majd tedd kicsit hűtőbe, hogy megdermedjen. Közben az étcsokit vízgőz felett olvaszd meg és keverd el a kókuszolajjal.

A hűtőből kivett golyókat mártogasd a csokiba, továbbá ha szeretnéd, forgasd még dióba, kókuszreszelékbe vagy csokidrazséba.

Mennyei brownie

A sütőtökös ételek szezonja az ősz, de ilyenkor is szuperül megállja a helyét. Ráadásul hihetetlenül könnyű vele dolgozni, önmagában is édesít és puha, lágy állagot kölcsönöz a sütiknek.

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök
  • csipetnyi szerecsendió és fahéj
  • 120 gramm vaj
  • egy-két evőkanál méz
  • 3 tojás
  • 100 gramm zabliszt
  • fél csomag sütőpor
  • két tábla étcsokoládé

A sütőtököt vágd kisebb darabokra, és tedd be a sütőbe 180°C-on. Szűk egy óra alatt olyan puhára sül, hogy egy villa segítségével kivájhatod a héjából és pépesítheted. Keverd hozzá közben az fahéjat és szerecsendiót.

A tojásokat verd fel a mézzel, majd add hozzá a sütőporral elkeverd lisztet. A tészta felét add a sütőtökös masszához, a másik keverd el az apróra vágott étcsokoládéval. Rétegezd egymásra úgy, hogy a tetejére is maradjon egy kevés a csokis tésztából. Ezután mehet a sütőbe 180°C-on és fél óra múlva el is készül.

Az elmaradhatatlan bejgli

A karácsonyi süti receptek közt legtöbbünknél mindig akad bejgli is. Jó hír, hogy ebből is van egészséges verzió. Ne add fel, ha elsőre esetleg megreped a tészta (az íze így is lehet szuper), egy kis gyakorlással össze fog jönni!

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
  • 25 dkg kókuszzsír
  • 2 dkg élesztő és tej a felfuttatásához
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • 3 ek eritrit vagy méz

Először futtasd fel az élesztőt a tejben. Keverd el a kókuszzsírt a liszttel, add hozzá a két tojást, a felfuttatott élesztőt és az édesítőszert. Oszd fel négy részre és tedd el pihenni. Miután megkelt, a darabokat gyúrd át még egyszer, majd nyújtsd ki fél centi vastag téglalapokra. Kend meg olyan töltelékkel, amire vágysz (gesztenyés, diós, mákos), majd tekerd fel a hosszabb oldala mentén. Tedd a tepsibe, kend meg tojássárgával és pihentesd még fél órát, utána ismételd meg még egyszer is. Szurkáld meg villával a tetejét és mehet a 180°C-ra előmelegített sütőbe 40 percre.

A finom sütik mellé néhány szuper koktél is dukál, nézd meg hozzá korábbi cikkünket:

Különleges karácsonyi koktélok az ünnepi kikapcsolódáshoz

Receptek forrása: StreetKitchen, Kolly Fitness Blog, BioTech USA blog

Kiemelt kép forrása: Christmas photo created by gpointstudio – www.freepik.com