Diétás ételek tények és tévhitek – Ne dőlj be, mindennek

Tények és tévhitek a diétás ételek kapcsán

Az első madárcsicsergős napokkal beindul a nyári alak hajszolására irányuló nyomás is. Mielőtt azonban rögtön diétázni kezdenél, kicsit ásd is bele magad a diétás ételek hátterébe! Nem minden arany ugyanis, ami fénylik, a rengeteg köztudatban keringő tévhit miatt pedig könnyen abba a hibába eshetsz, hogy a semmiért sanyargatod magad.

Tévhitek a diétás ételek kapcsán

A mentes mindig diétás is

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mentes ételek fogyasztása a kulcs a diétához. Pedig ez nem feltétlenül van így, sőt! A boltban kapható gluténmentes ételek például gyakran kukoricaliszttel készülnek, amivel nem jársz jobban, ha a fogyás a célod.

Hasonlóan az édesítők között is érdemes jobban kiismerned magad, hogy tényleg jobb alternatívákat találhass cukor helyett. Az első fogyókúrás tipp például, hogy cseréld le a cukrot mézre. Ha pedig nem tudod, hogy a mézben is 3/4 annyi kalória van, mint a cukorban (cukor – 400 kcal/100 gramm, méz – 300 kcal/100 gramm), könnyen túladagolhatod magadnak.

Csak diétás ételekkel lehet lefogyni

Nehogy azt gondold, hogy csak úgy dobhatsz le néhány kilót, ha mostantól hónapokon át kizárólag salátákon és csirke-rizs kombón élsz. Persze diétás ételekkel könnyebb a fogyás, de az igazi titok a kitartó kalóriadeficitben rejlik. Kezdj el ételnaplót vezetni – rengeteg olyan appot találsz, ami számolja is helyetted a kalóriákat – és mindig ügyelj rá, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amit a nap folyamán elégetsz. Ez persze nem jelenti, hogy falj be egy hamburgert, aztán koplalj egész nap! A csalónapok viszont megengedettek, sőt, a hosszú távú diétának fontos elemei is.

Nincs fogyás edzés nélkül

A fogyás kb 70-30%-ban múlik az étkezésen és a mozgáson, de valójában úgyis fogyhatsz, ha csak az étkezésedre figyelj. Az edzésnek sokkal inkább abban van szerepe, hogy tested tónusos legyen. Ez persze szintén nagyon fontos, főként nagyobb fogyás után.

Másrészről persze soha nem ajánlanánk, hogy ne iktass be mozgást a diétádba, hiszen ezernyi más érv is szól mellette: segítségével energikusabb leszel, gyorsan javul az önképed, és jobban bírod a stresszt is.

Ha pedig az igazán tartós fogyás a célod, akkor a gyors változást ígérő diéták helyett válaszd inkább az életmódváltást. Korábbi cikkünkben azt is bemutattuk, hogy miért jársz így sokkal jobban:

Fogyókúra vs életmódváltás – Melyiket válaszd a tartós fogyásért?