A depresszió 8 arcát te is felismerheted magadon

A depresszió sokféle lehet
A depresszió sokféle lehet

A köznyelvben különböző tünetegyütteseket veszünk egy kalap alá és ragasztjuk rá a depresszió címkét. Pedig a megfelelő kezeléshez tudnunk kell különbséget tenni depresszió és depresszió között. Amennyiben arra gyanakszol, hogy te, vagy egy hozzátartozód depressziótól szenved, mindenképpen fordulj szakorvoshoz! 

1. Klinikai

A klinikai depresszió diagnózisa akkor mondható ki, ha a felsoroltak közül legalább öt tünet több mint két hétig fennáll: szomorúság, üresség, reménytelenség, haszontalanság és bűntudat érzése, étvágy elvesztése, illetve öngyilkos gondolatok megjelenése. Két alkategóriája létezik: az inkább fiatalokat sújtó atipikus, valamint az idősebbekre jellemzőbb melankólikus depresszió. Az előbbinek megnövekedett étvágy és alvásigény, idegesség és túlzott érzelmi reakciók a tünetei. Míg az utóbbi alvásproblémákat, önhibáztatást vált ki.

2. Premenstruációs diszfóriás rendellenesség

A PMDD nem más, mint a premenstruációs szindróma rendkívül súlyos megjelenési formája. Ilyenkor szomorúság, szorongás vagy ingerlékenység lép fel a menstruációt megelőző héten, amit a hormonváltozásokra való túlzott reakció vált ki.

3. Bipoláris

Más néven mániás (mániákus) depresszió, amelynek ismertetőjegye a hangulatingadozás, azaz a mániás és a depressziós állapot váltakozása.

4. Diszruptív hangulatszabályozási zavar

Gyermekekre jellemző, gyakori érzelemkitörésekkel, dührohamokkal járó zavar, ami lehetetlenné teszi a beteg beilleszkedését az iskolában, közösségben.

5. Szülés utáni depresszió

Nőknél kiválthatja a hormonok változása, valamint a fáradtság, kialvatlanság. Férfiaknál is előfordul az új életvitel, a szülői szerep nehezen kezelése következtében.

6. Szezonális depresszió

Ősszel és télen jelentkező, alacsony energiaszinttel, túl sok evéssel és alvással, a társasági kapcsolatok elhanyagolásával járó állapot. Valószínűleg a melatonin (alvás hormon) túltermelése és az alacsony D vitamin szint idézi elő.

7. Pszichotikus depresszió

A pszichotikus depressziós betegek elvesztik kapcsolatukat a valósággal, hallucinációktól, téveszméktől szenvednek. Antidepresszánsok és antipszichotikus szerek segítségével azonban kezelhető az állapotuk.

8. Betegség által kiváltott depresszió

A krónikus betegségek, mint a rák vagy a szklerózis multiplex önmagukban is nagy pszichés terhet jelentenek. Azonban kutatások kimutatták, hogy a betegséggel kapcsolatos gyulladások is szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában. A gyulladás hatására az immunrendszer olyan vegyi anyagokat küld az agyba, melyek kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a depressziót.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>