Mutatunk egy csontok erősítésére kiváló turmixot!

A csontok erősítése fontos
A csontok erősítése fontos

A csontok bár testünk legnehezebb ásványi anyagait tartalmazzák, mégis élő, növekvő szövetek.  Két legfőbb alkotó elemük a kollagén (fehérje) és a kálcium (ásvány). Mivel a csontok felelősek testünk tartásáért, egyensúlyáért és belső szerveink mechanikai védelméért, fontos, hogy idős korunkban is vigyázzunk rájuk. 

Az egészséges csontok biztosítják, hogy formában maradjunk, és elegendő energiánk legyen például kedvenc hobbijainkra anélkül, hogy hamar elfáradnánk.  A csontok helyes karbantartásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitel. Étrendünk feltétlenül tartalmazzon kálciumban, magnéziumban, káliumban, D és K vitaminban gazdag ételeket!

Indítsd a reggeleket ezzel a turmixszal, hogy a csontok egész nap bírják a terhelést!

Hozzávalók

1 ½  csésze nyers spenót

½  csésze D-vitaminnal dúsított narancslé

1 uborka (apróra vágva)

2 zöld alma (apró darabokra szeletelve)

1 db hámozott gyömbér gyökér

Elkészítés

Az apróra vágott zöld almát helyezd a gyümölcsprésbe, távolítsd el a spenót szárait, és add a leveleket az almához, majd add hozzá az uborkát! Tedd a turmixot egy kancsóba és keverd el a narancslével!

Íme, miért segítik az összetevők, a csontok védelmét!

Spenót

A spenót  tápanyagokban gazdag, fontos kálcium és magnézium forrás, ami elengedhetetlen a csontok egészséges működéséhez. Emellett rengeteg K vitamint tartalmaz, ezáltal megakadályozza az osteoclastok (csontfaló sejtek) elszaporodását.

D-vitaminnal dúsított narancslé

A D-vitamin segíti a kálcium feszívódását a szervezetben, így járulva hozzá az erős csontok fenntartásához. A D-vitamin hiánya puha, vékony és törékeny csontokat, csontritkulást okozhat.

Uborka

Az uborka gazdag A, B és C vitaminban, valamint kiváló kálcium, magnézium, foszfor és kálium forrás. Ezek az ásványi anyagok megtartják a vizet a sejtekben és kötőszövetekben, így segítve a hidratáltságukat. Szilikátokat is tartalmaz, melyek a kötőszövetek növekedéséért és erősödéséért felelősek.

Zöld alma

A zöld alma antioxidánsokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentők, valamint elősegítik az optimális csontsűrűség megtartását. Emellett a C- vitamin szerepet játszik a kollagén termelésében, mely fehérje létfontosságú a csontok, porcok, izmok és erek karbantartásához.

Gyömbér

A gyömbér jól ismert a csontok egészségére gyakorolt hatásáról. A Ginerol nevű szerves vegyületet tartalmazza, mely  kulcsszerepet játszik a gyulladásos vegyületek, például a citokinek elnyomásában. Gyulladáscsökkentő, és enyhíti az ízületi fájdalmakat.

 

(D.R.)

A cikk forrása itt >>