Csillag születik – Limonádénak indul a Golden Globe nagy esélyese

Csillag születik (www.thenational.ae)
Csillag születik (www.thenational.ae)

A tengerentúlon és a hazai mozikban is nagyot robbant októberben Bradley Cooper filmje, a Csillag születik. Az alkotást az összes fontosabb kategóriában jelölték Golden Globe-ra, a kritikusok szerint jó esélyekkel indul neki a januári díjátadó gálának. Vajon mitől olyan sikeres ez a zenés dráma?

Nem fogadta mindenki jól

Sokan illették a filmet a „limonádé” műfaji besorolással, szerintük nem mutat sok újat a film, hiszen a történet a már jól ismert és többször is lezongorázott sémára épül. Adatik egy szegény, ámde tehetséges lány, akiben meglátják az előadóművészi potenciált és a csúcsra juttatják. A szerepre felkértek egy hírességet, Lady Gagát, hogy még eladhatóbbá váljon az alkotás. A kritikusok szerint itt véget is ér minden, ami a filmről elmondható lenne. Vajon tényleg csak ennyiről szólna ez a film? Nem több egy egyestés, középszerű vetítésnél?

Szerintünk több

A film gyakorlatilag nem is Lady Gaga karakteréről, sokkal inkább Bradley Cooperéről szól. Nem szabad hagyni, hogy megtévesszenek minket, a női szereplő története gyakorlatilag csak mellékszála a férfi tragédiájának. A fókuszban Jackson áll, aki fiatalkora óta ismert zenészt alakít. Élete nem fenékig tejfel, az állandó turnézás és a hedonista életmód a függőségek rabjává teszik. Hiába veszi körül több millió rajongó, élete mégsem szól másról, mint a letargikus magányról. Az egyik mélypontján csöppen az életébe Ally, aki kedves és ártatlan, ámde karakán tehetségével pillanatok alatt leveszi őt a lábáról. Jackson híressé teszi Allyt, Ally pedig kirángatja Jacksont a gödörből – legalábbis első látásra ezt hisszük.

Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow (A Star Is Born)

Listen to brand new music from Bradley Cooper & Lady Gaga from the ‘A Star Is Born’ Soundtrack: http://smarturl.it/ASIBSoundtrack Get tickets to see the film: US: http://www.astarisbornmovie.com/#/GetTickets International: http://www.astarisborninternational.com Follow Lady Gaga: Facebook: http://gaga.lk/facebook Twitter: http://gaga.lk/Twitter Instagram: http://gaga.lk/Instagram Snapchat: http://gaga.lk/Snapchat Spotify: http://gaga.lk/Spotify Email List: http://gaga.lk/News

De egy mély szakadék aljáról sajnos csak nagyon keveseket lehet a magasba emelni. Nincs sok olyan ember, akik már évtizedek óta él a függőségek árnyékában, mégis képes egyik napról a másikra maga mögött hagyni azokat. A film bravúrosan dolgozza fel Jackson személyes tragédiáját, egyaránt középpontba állítva a kiégés, a függőségek és a káros hírnév témáját.

Okoz meglepetéseket a film

A film minden, csak nem limonádé, hiszen a legváratlanabb pillanatban történik a fordulat. Szinte semmit sem tudtam a filmről, amikor beültem rá, könnyed vígjátékra számítottam, majd két óra múltán azon kaptam magamat, hogy a könnyeimet törölgetem egy a tragikus dráma láttán. Okkal lett megosztó a film, hiszen az egész alkotást az ambivalencia jellemzi. Egyszerre felemelő és tragikus, vicces és drámai, vidám és szomorú.

Gyönyörű képekkel van tele

A Csillag születik Bradley Cooper első rendezése, a híres színészt eddig csak a vásznon láthattuk. Most egyszerre állt a kamera előtt és mögött, és ennél jobb filmmel nem is debütálhatott volna. A film telis-tele van gyönyörű felvételekkel, Ally és Jackson első közös fellépése, kádas- és ágyjelenete egyaránt lenyűgöző. Az ajtóban fekvő gyászoló kutya pedig tényleg minden szemet könnyre fakaszt. Bradley Cooper érzékenyen és ízlésesen találta meg, hogyan is kell vászonra vinni egy ilyen gyengéd történetet.

Lady Gaga, Bradley Cooper – I’ll Never Love Again (A Star Is Born)

Listen to brand new music from Bradley Cooper & Lady Gaga from the ‘A Star Is Born’ Soundtrack: http://smarturl.it/ASIBSoundtrack Get tickets to see the film: US: http://www.astarisbornmovie.com/#/GetTickets International: http://www.astarisborninternational.com Follow Lady Gaga: Facebook: http://gaga.lk/facebook Twitter: http://gaga.lk/Twitter Instagram: http://gaga.lk/Instagram Snapchat: http://gaga.lk/Snapchat Spotify: http://gaga.lk/Spotify Email List: http://gaga.lk/News Music video by Lady Gaga, Bradley Cooper performing I’ll Never Love Again.

Nem csak első rendezése miatt kell megemlíteni Bradley Coopert a Csillag születik kapcsán, de első énekesi debütálása miatt is. A híres színész eddig nem igazán mutatta meg a hangját a nagyközönségnek, pedig gitárral a kezében sok, rádióban hallható sztárt kenterbe ver. Lady Gaga hangját már mind ismertük, a Csillag születikben neki írt lassú, lírai számok viszont őt is teljesen új fényben csillogtatták meg.

A Csillag születik egy eleinte szórakoztató alkotás, mely a vége főcím felé haladva csap csak át elgondolkodtató drámába. Ha vidám vígjátékra vágysz, véletlenül se ezt a filmet válaszd! Viszont a hideg téli napokra tökéletes választás egy kis bekuckózáshoz, magadba forduláshoz.

Mihályi Fruzsina

„Megkönnyebbülés, hogy ez másoknál is így van.” – Az anyaságról szóló film rendezőjét kérdeztük

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>