„Csak” munkahelyi stressz nyomaszt vagy már a kiégés jeleit érzed?

Mik a kiégés jelei?

Régebben az gondolták, hogy a kiégés felé leginkább a segítő szakmák, az emberi kontaktust igénylő foglalások vezethetnek, ma már azonban tudjuk, hogy lényegében bármilyen területen (nem csak munka terén!) felléphet. Mik a kiégés jelei, honnan tudhatod, hogy baj van?

Hogyan tudod megkülönböztetni a stresszt a kiégéstől?

A kettő nem teljesen különböző dolog, inkább egy folyamatként lehet leírni. Jelentős érzelmi nyomás hatására a stressz egy ponton átbillenhet kiégésbe. Nézzük, honnan érezheted a határt:

A stressz a test kihívásokra adott természetes reakciója, ami egyfajta izgalmi állapotot okoz – akár szorongásba is átcsaphat -, ilyenkor tehát még heves érzelmeket élsz át. A kiégés jele azonban, ha már minden mindegy. Ez az a változás, ami, mint egy kapcsoló, átfordítja a stressz kiégésbe.

Mint sok betegség esetében, úgy a kiégésnél is vannak hajlamosító tényezők:

  • túlzottan empatikus, szenzitív személyiség
  • ha nem hivatásként éled meg a munkád, ha nem kötődsz hozzá szívvel-lélekkel
  • perfekcionizmus, túlzott tökéletességre törekvés
  • rengeteget számít a munkahelyi környezet: a sikerélmény hiánya vagy a nem támogató főnök is a hajlamosító tényezők közé tartozik

Az elmúlt másfél év pandémiás időszaka egyébként is meg tud ágyazni a kiégésnek. A kutatások ráadásul azt mutatják, hogy szinte minden ember legalább egyszer megéli a kiégést élete során.

Mik tehát a kiégés jelei?

A kiégés egy hosszabb folyamat, attól függően pedig, hogy hol tartasz benne, a tünetek is erősödhetnek, változhatnak. Tipikus fizikai tünetei az állandó és akár indokolatlan fáradtság érzés, ezzel együtt pedig a teljesítmény romlása.

Lelki szinten pedig megjelenik a motiválatlanság, az üresség érzete. A teljesítési nyomás elmúlik, a helyét pedig apátia veszi át. Ezekből szinte magától értetődően következik az önértékelés romlása is, sokak pedig cinikussá válnak.

Mit tehetsz ellene?

Ha azt érzed, hogy szükséged van egy kis szünetre, tedd is meg! Vegyél ki néhány szabadnapot és töltődj fel. Fontos az is, hogy határokat szabj magadnak: este 6 után már ne nézd az emailjeid, ne vedd fel a céges telefonod. A sokat emlegetett munka és magánélet egyensúlyára is ügyelned kell.

Fizikai oldalról úgy tudsz leginkább töltekezni, ha apróbb életmódbeli változtatásokat eszkábálsz magadnak. Kezdj el mozogni, hagyj időt a minőségi alvásnak, egyél jókat és vess be mindfulness gyakorlatokat.

Lelki oldalról pedig a pozitív gondolatok segíthetnek. A pozitív pszichológia hatásáról korábban már rengeteget értekeztünk, nézd meg korábbi cikkünket a témában:

A pozitív pszichológia segít, hogy teljes, boldog életed legyen

 

A cikk forrásaként a Jog és Pszichológia Hétköznapi csendes gyilkos: a kiégés című előadása szolgált.