Brazil gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál

A brazil gyümölcsök közül több is szuperfood
A brazil gyümölcsök közül több is szuperfood

Brazília a világ legnagyobb biodiverzitással rendelkező országa. Az élővilág sokfélesége nem csak az amazonasi esőerdő állatvilágára, hanem az egész országban változatos növényzetre is jellemző. Ezért is lehetséges, hogy a brazil gyümölcsök annyira különlegesek.

Számos formában, színben és ízben fellelhetők, amik egy cseppet sem hasonlítanak az itthoni felhozatalhoz. Íme, egy kis ízelítő, milyen brazil gyümölcsök teremnek Dél-Amerika legnagyobb országának fáin.

Jabuticaba

No Title

No Description

A jabuticaba magyarul szőlőfa néven ismert. Termése kinézetre és ízre a fekete áfonyához hasonlít, méretre azonban inkább a szilvához közelít. A jabuticaba a brazil gyümölcsök között is különlegességnek számít, mivel a termések nem a fa ágain, hanem annak törzsén teremnek. Igazi superfood, tele antioxidánsokkal, ennek ellenére nehezen beszerezhető. Ennek oka, hogy szüret után a termés nagyon gyorsan romlásnak indul, így a boltokban ritkán találni. Legnagyobb eséllyel Brazília északi részén találkozhatunk jabuticabával, itt ugyanis a téli hónapokban is meleg van.

Açaí

No Title

No Description

Az açaí (ejtsd: ászáí) pálma termése a brazil gyümölcsök legnépszerűbb tagja. Az országban szinte minden sarkon kapható açaí bogyóból készült gyümölcstál és fagylalt. Sőt, már Európában is egyre népszerűbb az egészségre gyakorolt elképesztő hatása miatt. Több antioxidánst tartalmaz, mint bármely nálunk ismert gyümölcs, ezáltal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Emellett magas zsírsav tartalma a koleszterin szint csökkentésében és a szívbetegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Ízre savanykás, az étcsokoládéhoz hasonlítható.

Guaraná

No Title

No Description

A brazil gyümölcsök többségét már évszázadok óta használják az Amazonas menti indián törzsek. A guaranát például élénkítő hatása miatt alkalmazzák az őslakók. A bogyókban található tannin molekuláknak köszönhetően a benne lévő koffein lassan szívódik fel, így töltve fel a fogyasztót energiával az egész napra. A guaranából készült, Guaraná Antarctica nevű szénsavas üdítő 1909 óta Brazília legkedveltebb alkoholmentes itala.

Kesualma

No Title

No Description

Meglepetésként érhet minket a hír, honnan is származik a már annyira jól ismert kesudió. Ez az olajos mag ugyanis a brazil gyümölcsök e gyöngyszeméből, a kesualmából való kitüremkedés. Azaz a gyümölcs valójában egy megvastagodott kocsány, aminek végén található maga a termés. A kesualma édes és lédús, gyakran ajánlják gyomorproblémák kezelésére, például a fekély vagy a hasmenés gyógyítására.

Guava

A guavát leggyakrabban nyersen fogyasztják, de szörpöt és édességeket is szívesen készítenek belőle. Általában félbevágják a zöld héjat, és kanállal eszik ki a halvány rózsaszín gyümölcshúst. Csak úgy, mint a brazil gyümölcsök többsége, a guava is szuperfoodnak számít. Egy darab elfogyasztásával a napi C-vitamin szükségletünk hatszáz százalékát fedjük le, valamint antioxidánsokban, rostokban és ásványi anyagokban is gazdag.

(D.R.)                                                                             A cikk és a képek forrása itt >>

Mitől egészségesebb az édesburgonya, mint a hagyományos krumpli?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>