Böjtre és főtt sonka helyett: vegetáriánus fogások húsvétra

Egy vegetáriánus ételsor éppen olyan izgalmas lehet, mint egy húsétel
Egy vegetáriánus ételsor éppen olyan izgalmas lehet, mint egy húsétel

Szeretnél húsvétkor igazi ünnepi lakomát tartani, de akad egy bökkenő. Nevezetesen az, hogy holnap este a böjtnek ugyan vége, te mégsem veted rá magad a húsételekre, ugyanis vegetáriánus vagy. Most aztán mitévő lehetsz?

Egy biztos, nem kell kétségbe esni, hiszen az itt felsorolt receptek közül biztos találsz olyat, ami kiváltja a jó öreg főtt sonkát. Tavaszi, húsvéti és finom vegetáriánus receptek következnek!

Előétel: Sült brokkoli fetával és citromkompóttal

Sült brokkoli
Sült brokkoli (kép forrása: www.bbcgoodfood.com)

Hozzávalók

A brokkolihoz:

  • fél kiló brokkoli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy magozott, apróra vágott chili paprika

Az öntethez:

  • egy kompótban elrakott citrom + egy evőkanál a levéből
  • 80 g görög joghurt
  • egy gerezd fokhagyma áttörve

A tálaláshoz:

  • 30 g fetasajt lemorzsolva
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt légkeveréses funkción 180 fokra, helyezd egy tepsibe a megtisztított brokkolit, majd keverd össze az olívaolajjal, chili paprikával, valamint fűszerezd ízlés szerint, süsd 15 percig, félidőben egyszer átforgatva, amíg puha és kissé szenes nem lesz!

Ezalatt szeleteld fel a citromot, és keverd össze a joghurttal és a fokhagymával!

Tálaláshoz helyezd a brokkolit egy tányérra, szórd rá a feta sajtot, locsold meg az öntettel és egy kis extra szűz olívaolajjal!

Főétel: Ropogós görög pite

Pite, ami főétel is tud lenni
Pite, ami főétel is tud lenni (kép forrása: www.bbcgoodfood.com)

Hozzávalók

  • 200 g spenótlevél
  • 175g szárított paradicsom olajban
  • 100 g morzsolt feta sajt
  • 2 tojás
  • 125 g leveles tészta

Elkészítés

Helyezd a spenótot egy nagy serpenyőbe és néhány kanál vízben főzd, amíg el nem kezd fonnyadni, szűrd le és hagyd kihűlni, nyomkodd ki belőle a maradék vizet, a szárított paradicsommal együtt vágd durva darabokra és jól keverd össze a fetával és a tojásokkal!

A leveles tésztát lazíts fel egy kicsit a paradicsom olajával, így könnyebben belefektetheted a tortaformába, helyezz el három réteg tésztát, majd kanalazd bele a tölteléket, hajtogass leveles tésztát a tetejére, és kend meg újra az olajjal!

Süsd fél órán át 180 fokon, légkeveréses funkcióval, amíg aranybarna nem lesz a pitéd, majd tálald salátával és kész is a tökéletes vegetáriánus húsvéti fogás!

Desszert: Rebarbarás, marcipános citrustorta

Az elmaradhatatlan ünnepi desszert
Az elmaradhatatlan ünnepi desszert (kép forrása: www.bbcgoodfood.com)

Hozzávalók

  • 300 g puha vaj
  • 400 g vékony szárú rebarbara, vastag darabokra vágva
  • 350 g barna cukor
  • fél narancs héja
  • fél citrom héja
  • 3 nagy tojás
  • 200 g sütőporral elkevert liszt
  • 50 g finom kukoricaliszt
  • 50 g őrölt mandula
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 100 g apróra vágott marcipán

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, egy 20×30 centiméteres tepsit bélelj ki sütőpapírral, a rebarbarát 20 percig áztasd 50 g cukorba!

A vajat a maradék cukorral és a gyümölcshéjjal keverd ki robotgéppel, amíg fel nem habosodik, egyenként add hozzá a tojásokat, majd jöhetnek a lisztek és egy jó csipet só, óvatosan keverd bele a rebarbara felét a levével és a marcipánnal együtt!

Öntsd a keveréket a tepsibe és egyengesd el a felszínét, rakd rá a maradék rebarbarát, süsd 40-50 percig, míg aranybarna nem lesz a tészta, ha kész van, hagyd hűlni 10 percig és tálald tejszínhabbal!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>