Black Friday akciók és ami mögöttük van – ne dőlj be mindennek!

A Black Friday akciók veszélyei

A tengerentúlról begyűrűző vásárlási őrület idehaza is egyre nagyobb mértéket ölt. Ismét itt vannak a Black Friday akciók, velük együtt pedig a hihetetlen akciók és a kihagyhatatlan lehetőségek. De valóban így van?

Senkit nem szeretnénk lebeszélni az online vásárlásról, a Black Friday akciók valóban szuper lehetőséget kínálnak, hogy akár a teljes ünnepi bevásárlást letudd kényelmesen és költséghatékonyan. Így máris egyszerűbb a karácsonyi készülődés is.

De mielőtt vásárolsz, olvass el mindent figyelmesen, nézz utána a termékeknek! És ami a legfontosabb, ne dőlj be a következő trükköknek.

Legyél körültekintő, vannak ám csalóka Black Friday akciók is

Az elsődleges szabály, hogy ilyenkor is csak megbízható webshopokból rendelj. A Black Friday vonatra rengeteg csaló ül fel, álwebshopok és „kamu logós” termékek tucatját találod meg az interneten.

A másik pedig, hogy készülj előre (tudjuk, ezt most mi is későn mondjuk) és kövesd nyomon a kiszemelt termék árát. Kevéssé etikus, de sajnos gyakran előforduló módszer ugyanis, hogy egyszerűen az egyébként is érvényben lévő árat tüntetik fel akciósnak úgy, hogy fölé írnak egy magasabb összeget áthúzva vagy előtte néhány napig megemelik a termék árát.

Arról nem beszélve, hogy a kiemelt termékek nem feltétlenül a legjobbak. Lehet, hogy a főoldalon első helyen szereplő okostelefon borzasztóan olcsónak tűnik, de igazából egy egyébként is olcsóbb modellt tettek ki csalogató ajánlatként.

Olvasd el a csillagozott vagy kisbetűs részt is! Ha egy ajánlat túl jól hangzik, legyen gyanús. Lehet, hogy tényleg szuper áron jutsz hozzá a kiszemelt termékhez, de csak utána jössz rá, hogy a csomag nem tartalmazza a kiegészítőt, ami nélkülözhetetlen a működéséhez – és nem mellesleg iszonyúan drága.

Ne vegyél meg mindent, csak mert akciós

Legjobb, ha előre eldöntöd, hogy miket fogsz vásárolni és tartod is magad hozzá. A Black Friday akciók ugyanis különösen kedveznek az impulzus vásárlásnak, és könnyen azon kapod magad, hogy olyasmiket rendeltél, amikre egyáltalán semmi szükséged nincs.

Nem hiába mondják, hogy az akció a készlet erejéig tart. Megeshet, hogy az eladó tudatában van annak, hogy a szűkös készletet hamar elkapkodják, de bízik benne, hogy mialatt az oldalon kutakodsz, további termékeket is megvásárolsz. Így végül egyáltalán nem azt veszed meg, amiért az oldalra kerültél, de egy csomó pénzt elköltesz.

Az ÁSZF a barátod

Minden webshopon található ÁSZF, azaz Általános Szerződési Feltételek. Volt már, hogy elolvastad bármelyiket? Sokan nem teszik meg, pedig a te védelmed is szolgálja, ha tudod, milyen feltételek mellett vásárolsz az oldalról.

Fontos például tudnod, hogy mindig van elállási jogod, de a termék lemondását vagy visszaküldését különböző módokon szabályozhatja a webshop.

Sok sikert és biztonságos vásárlást kívánunk!