Biztos, hogy nyugdíjba akarok menni?

Nem biztos, hogy mindig jókor jön a nyugdíj
Nem biztos, hogy mindig jókor jön a nyugdíj

Sokan vagyunk, akik elgondolkozunk a korai nyugdíjazás lehetőségén. Ha csak nincs egy végtelen hosszú bakancslistád az unaloműzésre, vagy nincsenek félretett millióid, lehet, hogy jobb, ha ezt most újragondolod. 

Lehet, hogy nem állsz készen anyagilag

A szendvicsgeneráció anyagi kihívásairól már írtunk. A hatvanhoz közelítve egyáltalán nem könnyű egyszerre fenntartani gyermekeinket, szüleinket és saját magunkat. Előfordulhat, hogy még mindig jelzáloghitelünk törlesztő részleteivel küzdünk, vagy napról napra élünk. Nyugdíjba vonulás előtt alaposan át kell gondolnunk anyagi helyzetünket, jövőbeli kilátásainkat.

Lehet, hogy hiányozni fog a munka

No persze nem a koránkelésért és a monotonitásért, de a jól megszokott napi rutinért lehet, hogy tényleg fájni fog a szívünk. Munkahelyünk lehetővé teszi, hogy nap mint nap aktívak maradjunk. A Stanford Egyetem kutatásai kimutatták a munkahelyi stressz pozitív hatásait is. Az izgalmaknak köszönhetően élénkülnek a kognitív funkciók, és felgyorsul az agyi működés. A keresztrejtvény fejtegetés is segít ugyan frissen tartani az elmét, de bizonyára kevésbé lebilincselő tevékenység.

Lehet, hogy végleg le kell mondanod az álmaidról

Ha elegendő megtakarítás nélkül vonulsz ki a munka világából, előfordulhat, hogy a havi nyugdíj nem fedezi majd álmaid megvalósítását. Bakancslistádon szerepel az összes földrész, egy balatoni nyaraló vagy pár drága hobbi? A nyugdíjba vonulás jelentősen leszűkíti anyagi lehetőségeidet.

Lehet, hogy már nem lesz visszaút

Ha egyszer a korai nyugdíj mellett döntesz, már nem sok lehetőséged lesz visszatérni a munkaerő piacra. A búcsú után bizonyára élvezni fogod a hirtelen jött szabadságot, de mi van, ha hirtelen megunod azt? Ötven fölött már nehezen találsz munkahelyet, de ha sikerrel is jársz, nagy eséllyel kevesebbet keresel, mint ott, ahol már végigjártad a ranglétrát.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>