Bizonyított: ha egy férfi náthás, akkor tényleg nagyon beteg

A férfinátha egyik áldozata
A férfinátha egyik áldozata

Itt vagyunk a nátha- és influenza szezon kellős közepén. Januárra már szinte mindenki átesett egy szezonális légúti megbetegedésen, amely egy-két napra, vagy akár hetekre legyengít minket. Mi, nők régóta ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy nem engedhetjük meg magunknak a betegséget, ezért sokszor ugyanúgy dolgozunk, ellátjuk a háztartást attól függetlenül is, hogy legszívesebben ki se mozdulnánk az ágyból. Ha mégis ágynak esünk, akkor is álljuk a megpróbáltatásokat. 

Létezik férfinátha?

Biztosan hallottad vagy tapasztaltad már, ha egy férfi náthás vagy beteg, akkor ott vége a világnak. De akkor melyik nem is az erősebb, ha életerős, felnőtt férfiakat képes teljesen ledönteni a lábáról egy „kis nátha”? Érdekesség, hogy még sokszor a gyógyszerreklámok is megemlítik, hogy a férfiak mennyire képesek ilyenkor szenvedni.

Nos, akármennyire nehéz elképzelni, de a férfiaknak mostantól megvan az alibijük, hogy betegség esetén az úgynevezett férfinátha mögé bújjanak.

A tesztoszteron a felelős

A tudomány és a kutatók is megerősítik, hogy az úgynevezett férfinátha valóban létezik. A férfiakat jobban ledönti a lábukról a nátha és az influenza vírusa, mint a nőket. Mialatt a nőknél az ösztrogén stimulálja az immunrendszert a cselekvésre, addig a férfiaknál a tesztoszteron teszi ezt, amely sajnos csökkenti a védelmet ezekkel a vírusokkal szemben.

A férfiak genetikai okok miatt is hátrányból indulnak

Ennek oka, hogy a nőknek 2 X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy X és egy Y kromoszómájuk, így náluk hiányzik a 2. X kromoszóma egyik része, ezáltal ők kevésbé védettek.

Ha az immunvédelmük kódolását nézzük, akkor láthatjuk, hogy a férfiak ténylegesen jobban szenvednek, amikor betegek, mint a nők. Nekik ilyenkor valóban meg kell pihenniük, és hagyni kell őket, hogy meggyógyuljanak.

Talán, ha ezeket a sorokat olvasod, akkor picit elnézőbb leszel, amikor egy férfi a környezetedben éppen megfázástól vagy influenzától szenved.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>