A belsőépítészet így változott az elmúlt 50 évben

Belsőépítészet az elmúlt 50 évben
Belsőépítészet az elmúlt 50 évben

Szeretünk kellemes környezetben élni, dolgozni, szórakozni és nem volt ez másképp az elmúlt 50 évben sem. Folyamatosan változott a divat, a belsőépítészeti stílusok pedig mindig igazodtak a korszellemhez. Most felelevenítjük, milyen trendek alakították otthonainkat a hatvanas évektől napjainkig. 

A hatvanas években a világ a szeretet és a béke eszméjét ünnepelte, ami hatással volt a belsőépítészetre is. Az otthonok megteltek színekkel, különböző textúrákkal, szokatlan formákkal, rengeteg virágmintával. Mindenhol megjelent a fűrészporos tapéta és a pihe-puha padlószőnyeg. Elterjedt a műanyag és a fém hétköznapi használata, gyakran színes, egyedi fabútorokkal kombinálva.

A hetvenes éveket nyugodtabb, de még mindig élénk stílus jellemezte. Divatba jöttek a meleg barna és narancssárga árnyalatok, miközben maradtak a geometrikus és virágminták. Minden szobát padlószőnyeg borított, még a konyhában sem számított meglepőnek. A hatvanas évekhez képest, a legnagyobb változást az anyagi bizonytalanság okozta. Új bútorok helyett előkerültek a leporolt antik darabok, melyeket a kor ízlésének megfelelően, műszálas és bársony szövetek varázsoltak divatossá.

A nyolcvanas évek belsőépítészete szinte mindennek hátat mutatott, amit az előző évtizedek képviseltek. Visszafogottabb, halvány színek, letisztult stílus és a luxus vált etalonná. Bár a szőnyeg még mindig népszerű maradt, egyre több helyen bukkant fel laminált padló. A nagyobb házak beosztása is megváltozott, kialakult az amerikai konyha, azaz a nappali és az étkező összeolvadása. A hálószobákba beköltözött a vízágy, a nappalik központjába pedig minél nagyobb TV képernyő és hatalmas kanapé került. A bútoroknak illeniük kellett a szövetekhez és a dísztárgyakhoz, így utánozva a katalógusokban, televízióban látott álomházakat. A végeredmény azonban inkább hotelszobára, mint otthonos lakásra emlékeztetett.

A kilencvenes években a főszerepet a praktikusság kapta. Könnyen tisztítható, többfunkciós, mégis kényelmes bútorokra lett szükség, amelyek könnyen elfértek kisebb lakásokban is. Beépültek a tetőablakok és a padlón átvette az uralmat a parketta.

Napjainkban a technológia otthonaink szerves részét képezi. Az energiatakarékosság és a környezettudatosság ma már a belsőépítészet fontos elemei. Míg az irodákban a minimalista dizájn honosodott meg, az otthonok az önkifejezés eszközévé léptek elő.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>