Belsőépítészeti trendek változásai az elmúlt 50 évben

Belsőépítészeti trendek
A mai belsőépítészeti trendek fontos elemei az energiatakarékosság és a környezettudatosság.

Szeretünk kellemes környezetben élni, dolgozni, szórakozni és nem volt ez másképp az elmúlt 50 évben sem. Folyamatosan változott a divat, a belsőépítészeti trendek és stílusok pedig mindig igazodtak a korszellemhez. Most felelevenítjük, milyen trendek alakították otthonainkat a hatvanas évektől napjainkig. 

A hatvanas években a világ a szeretet és a béke eszméjét ünnepelte, ami hatással volt a belsőépítészeti trendek átalakulására is. Az otthonok megteltek színekkel, különböző textúrákkal, szokatlan formákkal, rengeteg virágmintával. Mindenhol megjelent a fűrészporos tapéta és a pihe-puha padlószőnyeg. Elterjedt a műanyag és a fém hétköznapi használata, gyakran színes, egyedi fabútorokkal kombinálva.

A hetvenes éveket nyugodtabb, de még mindig élénk stílus jellemezte. Divatba jöttek a meleg barna és narancssárga árnyalatok, miközben maradtak a geometrikus és virágminták. Minden szobát padlószőnyeg borított, még a konyhában sem számított meglepőnek. A hatvanas évekhez képest, a legnagyobb változást az anyagi bizonytalanság okozta. Új bútorok helyett előkerültek a leporolt antik darabok, melyeket a kor ízlésének megfelelően, műszálas és bársony szövetek varázsoltak divatossá.

A nyolcvanas évek belsőépítészete szinte mindennek hátat mutatott, amit az előző évtizedek képviseltek. Visszafogottabb, halvány színek, letisztult stílus és a luxus vált etalonná. Bár a szőnyeg még mindig népszerű maradt, egyre több helyen bukkant fel laminált padló. A nagyobb házak beosztása is megváltozott, kialakult az amerikai konyha, azaz a nappali és az étkező összeolvadása. A hálószobákba beköltözött a vízágy, a nappalik központjába pedig minél nagyobb TV képernyő és hatalmas kanapé került. A bútoroknak illeniük kellett a szövetekhez és a dísztárgyakhoz, így utánozva a katalógusokban, televízióban látott álomházakat. A végeredmény azonban inkább hotelszobára, mint otthonos lakásra emlékeztetett.

A kilencvenes években a főszerepet a praktikusság kapta. Könnyen tisztítható, többfunkciós, mégis kényelmes bútorokra lett szükség, amelyek könnyen elfértek kisebb lakásokban is. Beépültek a tetőablakok és a padlón átvette az uralmat a parketta.

Napjainkban a technológia otthonaink szerves részét képezi. Az energiatakarékosság és a környezettudatosság ma már a belsőépítészet fontos elemei. Míg az irodákban a minimalista dizájn honosodott meg, az otthonok az önkifejezés eszközévé léptek elő.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>