Beköszöntött a tél – így védekezz az influenza ellen!

Mit tehetsz az influenza ellen?

Hirtelen ránk szakadt a tél – mínuszok és egy nagy adag hó formájában. Így pedig abban is biztosak lehetünk, hogy a következő hónapok azzal fognak telni, hogy igyekezzünk nem lebetegedni. Összeszedtünk néhány alapvető tippet influenza ellen, amikre érdemes ügyelned, ha egészséges akarsz maradni a tél folyamán.

Elég, ha csak az otthonod és a munkahelyed között mozogsz, nem tudod kizárni, hogy bacilusokkal találkozz. Az irodai ajtó kinyitásakor, a villamos kapaszkodójának megfogásakor, de csak az utcán való sétálás alkalmával is ott a lehetőség, hogy elkapd az influenzát. Ezért is nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a szokásosnál is jobban ügyelj egészségedre és erősítsd az immunrendszered!

Mit tehetsz az influenza ellen?

Aludj!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen szervezeted számára, hogy jól tudjon működni. Intézd úgy, hogy napi 7-9 óra pihentető alvásban legyen részed! Ha problémáid vannak vele, olvasd el korábbi cikkünket, melyben az álmatlanság ellen mutattunk megoldásokat!

Moss kezet!

Magától értetődő dolog, de télen különösen fontos, hogy minél gyakrabban kezet moss. Az se árt, ha a táskádban magadnál tartasz egy antibakteriális kézfertőtlenítőt, így hosszabb utazás közben is gondoskodni tudsz róla, hogy tiszták legyenek a kezeid.

Mozogj!

A rendszeres testmozgás minden szempontból hasznos. Egyrészt csökkenti a stresszt, ami köztudottan negatívan befolyásolja az immunrendszer működését. Másrészt pedig a testmozgás hatására több oxigén jut a vérbe, valamint az immunserkentő sejtek is gyorsabban áramlanak, ami növeli a szervezet vírusokkal szembeni ellenállóképességét.

Gondoskodj a megfelelő vitaminbevitelről!

Bár télen sem lehetetlen a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás, a kínálat azért szűkösebb ilyenkor. Ezért legalább a téli hónapok során mindenképp egészítsd ki étrendet táplálékkiegészítőkkel, főként olyan vitaminokkal, melyek az influenza ellen is hasznosak. A C és D vitamin nélkülözhetetlen, de legjobb, ha több vitamint tartalmazó készítményt választasz.

Talán nem tudtad, de az immunrendszer jelentős része a bélflórában található. A megfelelő emésztés ezért ebből a szempontból is fontos, hiszen nélkülözhetetlen a bélflóra egyensúlyához. Fogyassz sok probiotikumban gazdag élelmiszert – például joghurtot vagy kefírt -, vagy keress probiotikum kapszulát.

Ha mégis ledönt a lábadról…

Minden igyekezeted ellenére bekövetkezhet, hogy ledönt a lábadról az influenza. A rengeteg pihenés, meleg mézes tea és hasonló házi megoldások mindenképpen jó társaid lesznek, de inkább keresd fel orvosod is!

Miben más az immunrendszer erősítése 50 felett?