Bárki számára elsajátítható a defibrillátor használat és az újraélesztés

Defibrillátor használat és az újraélesztés

Éves szinten több tízezer ember veszíti el az életét hirtelen szívleállás miatt. Miközben a lélekjelenlét és az újraélesztés sok esetben megmenthetné a beteg életét, sajnos a többség pánikkal reagál a krízishelyzetre, s csak nagyon kevesen tudják, hogy miként tudnak segíteni ilyen esetben. Hiába áll rendelkezésre egyre több helyen félautomata defibrillátor vagy automata defibrillátor, csak azok használhatják ezeket az orvosi eszközöket, akik tanfolyami keretek között elsajátították az újraélesztést és az AED néven is ismert készülék használatát.

Sokan ismerik azt az érzést, ami akkor lesz úrrá rajtunk, amikor valaki a környezetünkben váratlanul rosszul lesz, és nincs a környezetben olyan ember, aki jártas az elsősegélynyújtásban. 

Bárki menthet életet

Tévedés azt gondolni, hogy az életmentéshez feltétlenül orvosi diplomára van szükség, ugyanis bárki elvégezheti azt a képzést, melynek keretein belül egészségügyi szakemberek segítik elsajátítani az újraélesztést és a defibrillátor használatot. 

A félautomata és automata defibrillátorok használata igen egyszerű – a rövid tanfolyam elvégzése mellett csupán némi lélekjelenlétet igényel az újraélesztés. 

Nincs idő a mentőre várni

Természetesen nagyon fontos szívleállás esetén értesíteni a mentőket, azonban a probléma azonnali beavatkozást igényel, mivel a leálló vérkeringés rövid idő alatt is maradandó agykárosodáshoz vezethet, illetve a beteg meghalhat, amíg a szakemberek a helyszínre érkeznek. 

Egy olyan személy azonban, aki ért az újraélesztéshez és a defibrillátor használathoz, jó eséllyel visszafordíthatja a folyamatot, s megakadályozhatja a további állapotromlást. 

Persze, önmagában a hozzáértés nem elég: az is elengedhetetlen, hogy legyen a közelben mentőláda és AED, amelyek sokkal hatékonyabban működnek, mint a filmekből ismert manuális újraélesztés és szájon át történő lélegeztetés. 

Az újraélesztés és a defibrillátor használat megtanulható

Ma már akár arra is van lehetőség, hogy egy munkahely rendelje meg a defibrillátor használatot és az újraélesztést oktató tanfolyamot az alkalmazottai számára, s a defibrillátor árak is lehetővé teszik, hogy egyre többen szerezhessék be az életmentő készüléket. 

Többféle defibrillátor érhető el kedvező áron (pl. Lifepak, HeartSine), használatuk pedig gyorsan és egyszerűen elsajátítható. 

Fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy szükség esetén segíteni tudjunk embertársainkon. Az életmentés erkölcsi és jogi kötelességünk – a tanuljunk meg minél többen szakszerűen segíteni pánik és kétségbeesés helyett! 

 

 

További információ: https://medtraining.hu/

Borítókép: HeartSine / MedTraining

Média partner: DLX MEDIA