Barátságból szerelem – ez lehet az idilli házasság titka?

Barátságból szerelem

Örök kérdés, hogy létezik-e igaz barátság férfi és nő között. Mi hisszük, hogy igen, de most nem is ez a lényeg, hanem hogy mi van, ha barátságból szerelem lesz. Tud működni egy kapcsolat, ha régi jó barátoddal jössz össze? Milyen plusz hozzáadott értéke lehet egy így kialakult kapcsolatnak? Még az is lehet, hogy ez a recept az boldog házassághoz?

Milyen előnyökkel jár, ha barátságból szerelem szövődik?

“A barátság tisztasága láttatni engedi a másik igazi személyiségét anélkül, hogy a szexuális vonzalom és a kapcsolat fizikai síkra terelésének vágya összekuszálná”

-fogalmaz Matthew Hussey párkapcsolati szakértő. És mennyire igaz! Te is biztosan mondtál már magadról kevéssé igaz dolgokat egy kapcsolat elején, csak hogy lenyűgözd a párod. (“Persze, hogy imádom a Star Wars-t”)

Ha egy olyan barátoddal fordul át kapcsolatotok szerelembe, akivel régóta ismeritek egymást, fel sem merülnek ilyen problémák. Nem próbálod idealizálni a másikat, hiszen ismered az igazi értékeit – és igaz ez fordítva is.

Ez lehet az igazán boldog házasság alapja?

Abban mind egyetérthetünk, hogy a kapcsolat elején lévő rózsaszín köd és őrült szerelem idővel átalakul, egy kevésbé szenvedélyes, ám annál mélyebb és őszintébb kapocs lesz belőle.

Ezzel egyidőben viszont felszínre kerülhetnek olyan dolgok is, amiket korábban a rózsaszín köd eltakart. És itt válik kulcsfontosságúvá, hogy a párod egyben a barátod is. Mit értünk ez alatt?

Minőségi időtöltést. Csak úgy várható egy kapcsolattól, hogy hosszú távon is boldog legyen, ha tudtok jókat beszélgetni, nagyokat nevetni és egyáltalán szerettek egymás társaságában lenni.

Közös érdeklődést. Az ellentétek ugyan vonzhatják egymást, de mégiscsak jobb, ha legalább valami közös van bennetek. Barátok esetében ez nem is kérdés, tehát ha egy barátságból szerelem válik, ott ez a rész biztosan pipa.

Stabil kötődést. A szerelem a világ egyik legcsodálatosabb dolga, de valljuk be, elég sérülékeny. Ha viszont a párod egyben a legjobb barátod is, úgy egy sokkal erősebb, mélyebb kötelék van köztetek.

“A barátság időt és teret ad nektek arra, hogy együtt fejlődjetek és összecsiszolódjatok, mielőtt a sebezhetőség kockázatát vállalva a másiknak adnátok a szíveteket”.

Egy univerzálisan igaz megállapítással zárnánk: nem feltétlenül a barátságból született szerelem lesz a legboldogabb és legtartósabb, de az biztos, hogy boldog és tartós kapcsolat csak úgy lehet, ha barátság is van köztetek.

A jó házasság titka egyszerűbb, mint gondolnád!

Források: TheActiveTimes és Independent.

Kiemelt kép forrása: Heart photo created by freepik – www.freepik.com