Baj van, ha a szorongás testi tünetei jelentkeznek – Lépned kell!

Ha a szorongást testi tüneteit érzed, baj van!

A stresszes mindennapok, a teljesítési- és időkényszer, hát még egy olyan időszak, mint az elmúlt év, sokunkban vált ki szorongást. Talán éppen ezért nem foglalkozunk vele eleget, mert azt gondoljuk, hogy majd elmúlik magától és jobb lesz minden. De ha érezted már a szorongás testi tüneteit, tudod, hogy kell erről beszélni!

A szorongás megítélésének kettőssége megnehezíti, hogy felismerd a problémát

Hajlamosak vagyunk elbagattelizálni a dolgot, ha olyan pszichés zavarokról van szó, mint a szorongás. Egyrészről olyan sokan találkoznak vele életük során, hogy emiatt inkább kezeljük egy “rossz időszak velejárórajént”, mintsem valós problémaként. Másrészt pedig a köznyelvbe becsúszva is kicsit másként használjuk.

Igaz, feltehetően szinte mind éreztünk már szorongást: az iskolai vizsgaidőszakban, a fontos állásinterjúk előtt, amikor a gyerekkel történt valami baj. Az ilyen átmeneti szorongás azonban egy normális testi reakció, amit az adott helyzetre adunk.

Akkor van baj, ha már nem ismeretlenek számodra a szorongás testi tünetei

Nehéz légzés, nyomás a mellkasodban, heves, szapora szívverés, gombóc a torkodban, diszkomfort érzete a gyomrodban. A legrosszabb pedig, hogy bármikor, különösebb ok nélkül is rád törhetnek a testi tünetek, sokszor magad sem tudod megmondani, hogy mi a baj. Súlyosabb esetben a szorongás testi tünetei veled maradnak hosszabb időn keresztül is, akár fél évig vagy tovább is – ez esetben már generalizált szorongásról beszélünk.

Hogyan tehetsz ellene?

Enyhébb esetekben magad is kipróbálhatsz szorongásoldó módszereket: lassítsd le a világot, fordulj kicsit befelé. A mindfulness gyakorlatok segítségedre lehetnek ebben, ráadásul nem igényelnek semmiféle extra szaktudást vagy eszközt. Elhatározással és egy kis kitartással te is elsajátíthatod őket. Kezdd a tudatos jelenlét gyakorlásával:

Tudatos jelenlét a mindennapokban – Állj meg egy kicsit!

Azonban, ha úgy érzed, hogy a szorongás testi tünetei kezdenek elhatalmasodni rajtad – például gyakrabban vagy erősebben jelentkeznek -, akkor ne hezitálj, kérj segítséget! Itthon sajnos még mindig tabutéma pszichológushoz járni, sokan azért ódzkodnak tőle, mert a fejekben még téves kép él róla. Pedig egy jó pszichológus rengeteget segíthet rajtad! A beszélgetések által fejlődhetsz, jobbá, boldogabbá válhat az életed.

Segítségével pedig eltanulhatsz olyan módszereket, amiket otthon is gyakorolhatsz. Ilyen például az egyik legszélesebb körben használt önrelaxációs technika, az autogén tréning is:

Az autogén tréning segít megszabadulnod a válladat nyomó tehertől

 

Kiemelt kép forrása: Woman photo created by freepik – www.freepik.com