Babysitter, dadus, au pair? Pontosan kik ők?

A gyermekfelügyelet kérdése sok családban megoldatlan
A gyermekfelügyelet kérdése sok családban megoldatlan

A gyermekfelügyelet mindig égető kérdés, amikor újra munkába állunk. Meddig maradhat a kicsi oviban, suliban? Odaérünk érte időben? Melyik nap, ki szedje fel? És a különórákra, edzésre ki dobja el? Mindez rengeteg szervezést igényel, ha nincs a közelben egy nagyszülő vagy idősebb testvér, aki segíthetne. 

Szükségünk van rájuk!

Ilyenkor lehet jó megoldás a gyermekfelügyelet. Magyarországon ez szinte csak az intézményesített formára korlátozódik.  Azaz bölcsőde, óvoda, iskola és slussz-passz. Azon kívül oldd meg magad!

Itthon gyakran ferde szemmel néznek egy anyára, ha másra meri bízni a gyermekét. Mert itthon minden anyának szuperanyának kell lennie: aki kézben tart mindent, a munkától a gyermeknevelésen át a háztartás vezetésig.

Ez, persze tudjuk, hogy eszméletlen nehéz. És mégis, miért ne kérhetnénk hozzá egy kis segítséget? Szerencsére lassan, de biztosan, kis hazánkban is egyre elterjedtebbek a gyermekfelügyelet különböző formái. Mutatjuk, ki és hogyan segíthet levenni a terhet a vállunkról!

Babysitter

A babysitter elnevezés került be leginkább a köztudatba a gyermekfelügyelet fajtái közül. De mit is takar valójában? Nos, a babysitter az a hölgy, illetve úr, aki éjszakai őrjáratot vállal. Tehát amíg este a szülők elmennek vacsorázni, moziba, miegymás, nem maradnak egyedül a gyerekek.

Magyarországon nincs konkrét korhatárhoz kötve, hány éves kortól lehet egyedül hagyni a gyerkőcöket. Ellenben, ha felügyelet nélkül hagyjuk őket és veszélybe kerülnek, gyermekvédelmi eljárás indulhat a szülők ellen. Következtetésképp, ha csak egy-egy estére van szükséged gyermekfelügyeletre, a te embered a babysitter.

Dadus

A dadus a babysitterrel szemben más időintervallumban dolgozik. Ő az, aki óvodába, iskolába megy a kicsiért és vigyáz rá, amíg haza nem érsz munkából. Elviszi a picit a külön programokra, tanul vele, esetleg még vacsorát is főz. Nem is hangzik rosszul, igaz?

Au pair

Az au pair francia kifejezés, jelentése: egyenlő. Az au pair pedig nem más, mint teljes munkaidős háztartásbeli. A családdal él, velük kel, velük fekszik. Reggel segít a készülődésben, fuvarozásban. Napközben mos, vasal, bevásárol, rendet rak és vacsorát főz. Délután elmegy a gyerkőcökért és lefekvésig segíti a szülők munkáját. Kemény meló, de rengeteg előnnyel is jár.

Az au pair – fizetése mellett – jogosult saját szobára és autóra. Ingyen étkezik a családdal, sőt, a nyelvtanfolyam egy részét is állják. Ez utóbbi azért szükséges, mert az au pair általában nyugati vagy skandináv országokban dolgozó, külföldi nő vagy férfi.

Egy férfi is képes jó ellátni a gyerekeket

A gyermekfelügyelet hagyományosan és többségben inkább nők uralta terület. Ami persze nem jelenti azt, hogy egy férfi ne tudná ugyanolyan jól elvégezni ezt a munkát. Manapság már egyre gyakoribbak a férfi au pairek, hiszen ez számukra is hatalmas lehetőség. Fél vagy egy évig dolgozhatnak egy idegen országban, aminek megismerik a kultúráját, megtanulják a nyelvét.

Most már kitalálhatod, neked jelenleg kire lenne szükséged.

Dávid Rebeka

Így nevelhetsz te is boldog gyereket

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>