Azt gondolod, egy műszőrme kabátban környezetbarát vagy?

A műszőrme előállítása és lebomlása is terheli a környezetet
A műszőrme előállítása és lebomlása is terheli a környezetet

A műszőrme sosem volt még annyira népszerű, mint napjainkban. Már-már alig lehet megkülönböztetni a valóditól, ezért a legnagyobb divatcégek is előszeretettel használják. Ugyanakkor a műszőrme is felvet néhány etikai kérdést. Tény, hogy előállítása – a valódi bundával szemben – állatbarát, de mi a helyzet a környezetre gyakorolt hatásával? Mindent összevetve a műszőrme ugyanolyan veszélyes, mint az igazi?

Miből készül a műszőrme?

A műszőrme általában szintetikus polimer rostokból készül, úgymint az akril, a modakril és a poliészter. Az alapanyag por állapotból indul, amit aztán megolvasztanak, és vattacukor módjára feltekergetnek. A pamut tapintású szövetet először felvarrják egy anyagra, majd elrendezik, és kívánt hosszúságúra vágják.

A műszőrme is épp olyan veszélyes műanyag, mint a többi

Mint tudjuk, a műanyag környezetbe kerülése súlyos következményekkel jár az élővilágra nézve. A tengeri madarak hatvan százalékában fellelhető, míg a teknősök száz százaléka téveszti össze a valódi táplálékkal. Kutatások bizonyítják, hogy a műanyag a felelős, amiért számos állatfaj a kipusztulás szélére sodródott.

A műszőrme alapanyagát képező műanyag lebomlási ideje több száz év, ami alatt rengeteg kárt képes tenni a környezetben.

Akkor most a valódi vagy a műszőrme ártalmasabb?

A valódi prém védelmére szól, hogy természetes anyagokból készül, amik a műanyaggal szemben hamar lebomlanak. Tehát az igazi szőrme készítés fenntarthatóbb, így biztonságosabb a környezetre nézve, mint a műszőrme.

A műszőrme azonban készülhet újrahasznosított anyagokból is. Ezek azonban még mindig műanyagok. Így amikor a műszőrme az igazihoz hasonlóan foszlani kezd, mikroműanyagok tömegével árasztja el a földeket és vizeket.

Mindezek ellenére nem szabad azt hinnünk, hogy a valódi szőrme olyan ártalmatlan. Először is: halott állatok bőrét nyúzzák le érte. Amennyiben pedig ez nem lenne elég, gondoljunk csak bele, mire van szükség ahhoz, hogy a szőr tartós maradjon. Rengeteg tartósítószerre és még több vegyszerre.

Nem könnyű a választás

A valódi prém egyértelműen állatok életébe kerül, míg a műszőrme hosszú távú környezetkárosító hatása elkerülhetetlen. Szemponttól függően, egyik megoldás sem jobb a másiknál, így lelkiismeretünkre bízhatjuk a döntést.

A műszőrme nem első számú közellenség, amit mindenáron el kell kerülni. Azonban nem árt tisztában lenni vele, miből is készült és milyen hatással bír. Hiszen ennek tudatában már egy lépéssel közelebb kerültünk a környezettudatos életmódhoz. Így már csak egy kérdést kell feltenni magunknak? Tényleg szükségünk van arra a szőrmére?

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

A környezetbarát öltözködés hosszú távon sokkal olcsóbb

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>