Az úszás jótékony hatásai miatt megéri megfontolnod a strandbérletet!

Az úszás jótékony hatásai testben és lélekben is felfrissítenek

Most, hogy elérkezett az igazi nyár és a strandok is nyitva vannak, ideje egy medence felé venni az irányt. Persze a napozás és fagyizás is csodás dolog, de cikkünkben inkább a testmozgásra koncentrálunk. Bemutatjuk, miként teheted egészségesebbé tested és lelked az úszás jótékony hatásai által!

Az egészséges testsúly megtartásához felnőtt korban heti 150 perc kardio vagy 75 perc intenzív edzés javasolt. Ez azonban lehet bármi, amit szívesen csinálsz. Az úszás tökéletes választás, ráadásul nyáron nincs is jobban eső érzés, mint belecsobbanni a hűvös medencébe a kánikula elől. Ha ez még önmagában nem győzött meg, hogy bérletet válts a legközelebbi uszodába vagy strandra, olvass tovább!

Az úszás remek sport, ha fogyni szeretnél

A rendszeres úszással éppúgy égetheted a kalóriákat, mintha csak futni járnál vagy az edzőtermet látogatnád. Sőt, a Healthline felmérése alapján egy óra úszással több kalóriát égetsz, mintha ugyanennyi ideig taposnád az elliptikus trénert. És ugye mennyivel kellemesebb mozgásnak tűnik?

Javítja az alvás minőségét

A kor előrehaladtával egyre többen szenvedünk alvási zavarok miatt. Ha Te is sokáig forgolódsz esténként, ne nyúlj rögtön alvást segítő gyógyszer után, inkább próbálj rendszeresen mozogni. Több tanulmány is kimutatta, hogy a rendszeres kardio mozgás javítja az alvás minőségét és sikerrel alkalmazható alvási nehézségek ellen is.

Az úszás jótékony hatásai a stressz kezelésében is segítségedre lesznek

A mindennapok során minket érő stressz hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Ezért fontos, hogy tudatosan küzdj a stressz ellen és találj valamilyen elfoglaltságot, ami teljesen kikapcsol. Alapvetően a legtöbb sportra azt mondják, hogy hatékonyan alkalmazható stresszkezelésre is, a nyugodt mozgás esetében – mint például az úszás – ez még inkább így van.

Kiválóan erősít és fejleszti az állóképességet

Az úszás során az összes fontos izomcsoportot használod. Rendszeres úszással megfigyelheted, hogy karod, törzsed, hátat és lábaid is sokkal formásabbá, tónusosabbá válnak. Remekül fejlesztheted továbbá az állóképességed, javíthatod tüdőkapacitásod.

Mindenki számára biztonságos választás

Természetesen ahogy minden új sport esetében, úgy úszásnál is érdemes kikérned orvosod véleményét, ha tartós betegségben szenvedsz. De ha ízület- porckímélő mozgásfajtát keresel (például térd kattogás, fájdalom miatt), gyakori derék-és hátfájdalmadra szeretnél megoldást találni, esetleg olyan mozgásra vágysz, ami asztma mellett is végezhető, az úszás a neked való!

Reméljük, hogy sikerült meggyőznünk és már keresgélsz is, hogy hol lehet a hozzád legközelebb található uszoda. Aknázd ki az úszás jótékony hatásait és frissülj fel testben-lélekben!

Forrás: Healthline