Az üres fészek szindróma bárkinél kialakulhat

Üres fészek szindróma
Üres fészek szindróma

Kiszakadni az otthon melegéből korántsem egyszerű, az önállósodás roppant bonyolult feladat. Hirtelen minden – legyen szó az anyagiakról vagy a házimunkáról – egyszerre szakad a fiatal felnőttek nyakába. A távozás azonban nem csak gyermekeinknek nehéz. Ha egy gyerek kirepül a fészekből, az a szülői házban új felállást teremt. Míg egyes pároknak izgalmat jelent a hirtelen jött nyugalom, másokon eluralkodhat a veszteség érzése: ez az üres fészek szindróma. 

Szülői szerep és identitás

Azt, hogy kik vagyunk az életben, különböző szerepeink határozzák meg. Minél jelentőségteljesebb egy szerep, annál alapvetőbb összetevője lesz identitásunknak. A szülői szerepnél fontosabbat aligha említhetnénk. Így amikor a gyerekünk kirepül a fészekből, nem csak a ház ürességével, de létünk hiányosságával is szembesülünk.

Mielőtt kirepül a fészekből, formáld újra magadat!

Az üres fészek szindrómához hasonlóan az egészségünk változását, egy válást, vagy a nyugdíjazást is veszteségként éljük meg. Ahhoz, hogy ezt kezelni tudjuk, elengedhetetlen, hogy elemezzük, milyen módon befolyásolja a változás az életünket. Pszichológiailag nem elég, ha csak hozzászokunk a változáshoz. Helyettesítenünk kell a hiányzó érzéseket. Új szerepeket kell betöltenünk, új szenvedélyeket kell találnunk, hogy ne érezzük feleslegesnek a létezésünket.

Kerekedj felül az üres fészek szindróma érzetén!

Nem csak a kirepülés után kéne elkezdenünk barátkozni az egyedüllét gondolatával. Minél hamarabb keresünk magunknak új szerepeket az életben, annál könnyebb lesz elviselni a változást. Ha mégsem voltál előretekintő, íme egy kis útmutatás:

1. Készíts listát az életben betöltött szerepeidről! Mindenre gondolj, például a testvér, a feleség, az anya, a barát, a kutyatartó és a többi szerepre!

 

2. Nézd át a listát, és keress rajta olyan tételeket, amelyeket kibővíthetnél! Például feleségként mit tehetnél annak érdekében, hogy visszahozd a tüzet a házasságodba? Próbáld meg a meglévő szerepek feladatkörét szélesíteni!

 

3. Alkoss egy másik listát arról, amiket szívesen kipróbálnál! Ásd bele magad új érdeklődési körökbe, keress embereket, akik hasonlóan érdeklődnek az általad kiválasztott tevékenységek iránt. Eleinte talán nehezen megy az ötletelés, sokévnyi gyerekneveléstől beporosodhatnak a szenvedélyeink, de ne add fel a kutatást! Emlékezz vissza, ki voltál, mielőtt anyuka lettél, mik érdekeltek, mik kötöttek le?

Haladj végig a listádon, élj át új élményeket, szerezz új tudást, vesd bele magadat új hobbikba! Ne feledd, az üres fészek szindróma természetes érzés. Eleinte azt tapasztalhatod, hogy nem lelkesít semmi sem, de ahogy lassan új tevékenységekbe kezdesz, új szerepeket találsz majd magadnak, amelyek segítenek kitölteni a lelkedben lévő hézagot.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>