Az új szokás kialakítása nem ördöngösség, eláruljuk a titkot

Új szokás kialakítása

Ki ne szeretne jobb, egészségesebb szokásokat kialakítani? Az újévi fogadalmak a legjobb példa rá, hogy mind szeretnénk fejlődni. A fogadalmak betartásának az aránya pedig arra, hogy mennyire nehéz is az új szokás kialakítása a gyakorlatban. A siker receptje a következő: haladj apránként, jutalmazd magad, és tarts ki, amíg a szokás nem rögzül.

Az első és legfontosabb, hogy elhidd: képes leszel rá. Soha nincs késő az új szokások kialakításához, 50 felett is belevághatsz a nyelvtanulásba, az edzésbe, egy új hobbiba. Az is fontos viszont, hogy reálisan lásd a célod: kézenfekvő, hogy nem fogsz két hónap után olaszul könyvet írni, de nem is ez a lényeg. A fő a folyamatosság, a következetesség és a kitartás.

21 napba telik az új szokás kialakítása?

Valamiért a köztudatban mélyen él ez a hit: ha elhatározod magad egy új szokás mellett és 21 napig minden nap meg is csinálod, rögzülni fog és az életed részévé válik. Diéták és edzés kihívások hada épül erre, ám a sikerességük kétséges.

Újabb tanulmányok szerint azért, mert ennyi idő kevés a szokás megszokássá válásához. Ezek szerint legalább 66 napra lesz szükséged – tehát sokkal nagyobb kitartásra.

Motiváld magad kisebb és nagyobb célok kitűzésével!

Ha hosszabb távú projektbe kezdesz, minden a kitartásodon, a kellő motiváción fog múlni. Ehhez hasznos, ha nem a végső cél lebeg a szemed előtt, hiszen néhány hét alatt könnyen alábbhagy a motiváció, ha nincs még eredmény.

Tűzz ki inkább apró célokat, amikkel akár minden nap sikereket érhetsz el. Ha pedig teljesültek, ne feledkezz meg a jutalmadról sem. Vegyük példának, hogy szeretnél rendszeres mozgást vinni az életedbe.

Kezdd így:

  • Tűzd ki, hogy naponta mennyit és heti hány alkalommal mozognál
  • Az első napokban a napi mennyiség után is jutalmazd meg magad egy aprósággal: kedvenc könyveddel, egy jó filmmel vagy akár fél óra semmittevéssel
  • A második hét végén igazán megérdemelsz egy kehellyel kedvenc fagyidból
  • A hónap végén lepd meg magad egy új edző szettel (plusz motiváció lesz, ahogy a tükörben látod, hogy már jobban is áll!)

A cél változik, a módszer ugyanaz. Ha új nyelvet szeretnél tanulni, az első 100 szó megtanulását ünnepeld egy finom sütivel. Az első megírt idegen nyelvű leveled után szervezz egy szuper estét barátnőiddel, és így tovább.

Élvezd ki az apró sikereket!

Eleinte még lehet, hogy a jutalom lebeg a szemed előtt, később azonban már őszintén élvezni fogod a sikereidet is. Térjünk vissza a példáinkhoz:

Készíts magadról képet az első napon, majd minden hónapban. Az apró ünnepléseid mellett hamarosan már az is boldogság lesz, ahogyan látod a változást a képeken. A fejlődés pedig a legjobb motiváció edzéshez, ami messze tovább visz majd, mint a már említett jutalmak!

Hasonlóan igaz a nyelvtanulásnál is: nincs ahhoz fogható büszkeség, amikor már el tudsz olvasni egy újságcikket vagy felirat nélkül is érted az angol (német, spanyol, stb) filmet.

És ha már az edzésnél tartottunk, rögtön segítünk is, mi mindenre ügyelj kezdőként:

Otthoni edzésterv kezdőknek – Kerüld el a leggyakoribb hibákat!