Az új Asterix film pontosan tudja, miért szeretjük gall hőseinket

Új Asterix film ajánló

Asterix és Obelix: A Középső Birodalom – Filmajánló

Egy jó családi film attól igazán sikeres, ha tényleg az egész családnak szól. Ha örömüket lelik benne a szülők is, vagy épp a nagyszülők, nem csak a gyerekek. Az Asterix legújabb, mozifilm változata minden kétséget kizáróan ebből a fajtából való.

Asterix és Obelix népszerűsége évtizedek óta töretlen

Asterix figurája egy francia képregény-sorozatnak köszönhetően lett népszerű Magyarországon. A nyolcvanas években a képregény-rajongóknak egyenesen ünnepnapot jelentett egy-egy újabb rész megjelenése. A történetben a főszereplő Asterix és barátainak képzeletbeli, ókori kalandjait követhetjük nyomon.

Az első rész 1959. október 29-én jelent meg, és folytatásokban összesen 34 történet került ki az alkotók keze alól. Az első könyvből 6 ezer, az ötödikből már 300 ezer, a kilencedikből pedig 1,2 millió példány kelt el.

Az események írója a kezdetekben René Goscinny volt, rajzolója pedig Albert Uderzo. 1977-ben az író, Goscinny hirtelen meghalt, halála után pedig társa, Uderzo egyszerre írta és rajzolta is a képregényeket. A jelenleg is élő történetfolyamot már egészen más alkotók készítik, 2013 óta Jean-Yves Ferri írja és Didier Conrad rajzolja, de úgy tűnik, a mű továbbra is megtalálja a maga lelkes közönségét. Több rajzfilm és nagyjátékfilm is készült eddig Asterix történeteiből, de a téma olyannyira kimeríthetetlen, hogy most újabb filmváltozat került a közönség elé, amelyet február 2-ától játszanak a mozik.

De ki is Asterix?

Aki nem ismerné, a történet lényege, hogy amikor Julius Caesar i. e. 50-ben meghódította Galliát, kifogott rajta egy kis Bretagne-i falu. Semmilyen eszközzel nem tudta azt bevenni, képtelen volt legyőzni a falu lakóit, hogy fennhatósága alá hajtsa őket. A kitartó gallok ugyanis egy emberfeletti erőt adó varázsital segítségével bármilyen támadást vissza tudnak verni. A nedű hatása a bevétele után bár nem tart túl sokáig, de annál hatékonyabb. A hódítók emiatt mindig tisztes távolban maradnak a gall falutól, sosem támadják meg azt, mert jól tudják, mit jelent a gallok rettenthetetlen ereje. Csak néhány újonc próbálkozik időnként, de azoknak is csalódniuk kell, megszégyenülésük elkerülhetetlen.

A képregényekben a címszereplő Asterix és legjobb barátja, Obelix különböző kalandokra indul ebben a különleges, ókori világban. Asterix egy okos és ravasz harcos, aki inkább az eszével tűnik ki a többiek közül, Obelix pedig egy erős, ám nem annyira éles eszű társ, így lettek ők elválaszthatatlanok. Együtt sokfelé eljutnak, Párizsba, Rómába, bejárják a világot, megfordulnak a Brit-szigeteken, Észak-Európában, Észak-Afrikában, Egyiptomban és Észak-Amerikában is. Útjukon természetesen mindenféle veszélyes és nagyrészt vicces esemény tanúi és szereplői lesznek, hogy végül egy hatalmas lakomával ünnepeljék meg a sikeres barangolást. Életüket áthatja a bátorság és a vakmerőség, a szabadság szeretete és a heves érzelmek barátaik és ellenségeik iránt.

Asterix és Obelix: A Középső Birodalom

Térjünk vissza a legújabb történetre, amely több szempontból is különleges. Ez az első Asterix film, amely nem az eredeti képregények alapján készült, és amelyben nem Gérard Depardieu játssza Obelix szerepét. Bár Depardieu figurája mára egybeforrt Obelix alakjával, egyáltalán nincs hiányérzetünk, hogy nem őt látjuk. A szereposztás ugyanis igazi sztárparádét hozott.

A film rendezője és egyben címszereplője Guillaume Canet, manapság az egyik legelismertebb francia művész, akinek nevéhez olyan rendezések fűződnek, mint a Senkinek egy szót se!, az Apró kis hazugságok vagy az Együtt megyünk című filmek. Színészként is sokat szerepel, a Boldog időkben vagy a Kettős életekben láttuk például. Mellette az Oscar-díjas Marion Cotillard tűnik föl, aki már elkápráztatott minket a Piaf-ban vagy az Eredetben. A filmcsillagok névsora Vincent Cassel nevével folytatódik, de a legendás Pierre Richard, valamint a világklasszis futballista, Zlatan Ibrahimovic is szerepel a sziporkázó vígjátékban.

Új Asterix film

A pörgő történetmesélés, a bármely helyzetben előálló bonyodalom, a mindent átható humor éppen kellő arányban adódik össze ebben a sokak által várt, családi filmben. A folyamatos nevettetés ugyanakkor nem csap át fárasztó helyzetkomikumok láncolatába vagy erőltetett poénok hervasztó egyvelegébe. A mulattatás feszes, ami repíti a nézőt, nem is könnyű a végén leszállni. Boldogan néznénk még tovább a legújabb részt, amely kínai kalandokról és megpróbáltatásokról szól.

Azok, akik gyerekkorukban Asterix rajongóként várták a legújabb képregény kiadását, most kicsit visszarepülhetnek az időben. Az ő gyerekeik pedig, akik talán csak ebben a filmben találkoznak először a bátor Asterix alakjával, most garantáltan foglyul esnek. Abból legalábbis, hogy a gyerekek még a pattogatott kukoricát is elfelejtik ropogtatni film közben, csak erre lehet következtetni.

Asterix és Obelix: A Középső Birodalom (12) – #3 szinkronizált előzetes

Asterix és Obelix: A Középső Birodalom – 2023. február 2-től országszerte a mozikban, szinkronizált és feliratos változatban egyaránt! Kr.e. 50-ben a kínai császárnét megbuktatta és börtönbe záratta egy áruló herceg. A császárné egyetlen lánya és hűséges testőre a galloktól kér segítséget.

Képek forrása: Vertigo Media