Az őszinte bocsánatkérés mást jelenthet neked, mint párodnak

Az őszinte bocsánatkérés mást jelenthet neked, mint párodnak

A héten írtunk már az öt szeretetnyelv elméletéről és arról, hogy miért is fontos megérteni a másik szeretetnyelvét. De tudtad, hogy a bocsánatkérésben is másként gondolkozunk? Bizony, a Gary Chapman szerint a bocsánatkérésnek is vannak különböző nyelvei. A különböző nyelvek hátterében pedig a legfontosabb: akkor igaziak, ha őszinte bocsánatkérés rejlik bennük.

Dr. Gary Chapman, házassági tanácsadó és a szeretetnyelvek elméletének megalkotója úgy véli, hogy

“a bocsánatkérés elsajátítása olyan képesség, mely mélyebbé teszi a kapcsolataidat“.

Sokéves munkássága és párkapcsolatban élők, valamint házastársak százaival való foglalkozása során dolgozta ki elméletét a bocsánatkérés nyelveiről.

Miért fontos egy kapcsolatban az őszinte bocsánatkérés?

A bocsánatkérés nem csak arra hivatott, hogy megoldja a problémát. Sőt, valódi tartalma az kell legyen, hogy a szíved legmélyén levő érzelmeket fejezd ki. Lényege, hogy a személy, akinek címzed, érezze, hogy tudod és érted is, hogy mivel és hogyan bántottad meg őt. Éppen ezért fontos, hogy  pároddal ismerjétek egymás nyelvét és úgy tudjatok egymáshoz fordulni, ahogy arra a másiknak szüksége van.

Te mire vágysz egy őszinte bocsánatkéréstől?

Sajnálom

Ez az egyetlen szó azt fejezi ki, hogy párod őszintén bánja, hogy megbántott téged. A hangsúly nálad az érzelmeken van. Szeretnéd azt érezni, hogy párod nem csak tudja, de át is érzi, hogy fájdalmat okozott neked.

Az én hibám volt

A felelősség vállalása sokak számára különösen nehéz dolog. Viszont, ha te ebbe a kategóriába tartozol, számodra elsődleges, hogy párod vállalja, ha hibázik. Nem szeretsz magyarázkodást hallgatni, arra vágysz, hogy párod magára vállalja a felelősséget, ha szükséges.

Nem fordul elő többé

Ennek a mondatnak a mögöttes tartalma nem csupán az, hogy párod bocsánatot kér a történtekért és vállalja a felelősséget értük, de az is, hogy ebből tanulni fog. Ebben az esetben te már a jövőben hasonlóan elkövetett hibákra is gondolsz. Akkor nyugszol meg igazán, ha tudod, hogy párod tenni fog érte, hogy a probléma ne ismétlődjön meg.

Kárpótollak érte

Ha ebbe a csoportba tartozol, szeretnéd érezni, hogy párod továbbra is szeret téged, törődik veled és megpróbál tenni valamit annak érdekében, hogy jobban érezd magad. Ez a bocsánatkérési nyelv szorosan kapcsolatban áll a szeretetnyelvekkel, hiszen a kárpótláshoz figyelembe kell venni a szeretetnyelveket is.

Meg tudsz bocsátani?

Nagy különbség van a bocsánatkérés és a bocsánat kérése között, hiszen ebben az esetben mérlegelheted, hogy megbocsátasz-e párodnak. Ha te is ide tartozol, úgy fontos számodra, hogy párod ne csak kifejezze sajnálatát, hanem direkten kérje a bocsánatodat.

Fontos, hogy egyik bocsánatkérési nyelv sem jobb vagy rosszabb, mint a másik mindaddig, amíg őszinte bocsánatkérés fakad belőlük. Másrészről az is lehetséges, hogy több bocsánatkérési nyelv is illik rád vagy párodra. A lényeg mindig az, hogy ismerjétek és tiszteljétek egymás nyelvét.

Szeretnél őszintén bocsánatot kérni? Akkor kerüld el ezeket a hibákat!