Az Oscar-díjakkal jutalmazott Zöld könyv tényleg a valóságot mutatja be?

A Zöld könyv nagyot tarolt idén (forrás: Pinterest)
A Zöld könyv nagyot tarolt idén (forrás: Pinterest)

A Zöld könyv – Útmutató az élethez című film az idei Oscar-gála egyik nagy nyertese. A legjobb film díját vihette el, a filmben nyújtott alakításáért Mahershala Ali lett a legjobb férfi mellékszereplő, és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is megkapta. A Zöld könyv a hatvanas évek Amerikájába repít vissza, megmutatja, milyen nap mint nap megküzdeni az előítéletekkel és a kirekesztettséggel. A film igaz történet alapján készült, azonban tényleg minden részletében hű a valósághoz? Most kiderítjük!

Tényleg létezett a zöld könyv?

A zöld könyv tulajdonképpen a fekete sofőröknek kiállított útikönyv volt. Összegyűjtötte, hogy mely éttermek és hotelek szolgálnak ki feketéket, valamint mely városokban nem mehetnek az utcára afroamerikaiak naplemente után. A zöld könyv első kiadása 1936-ban jelent meg és harminc éven át frissült minden évben. A film két főszereplője is az útikönyv utasításainak megfelelően járta be az Egyesült Államok déli részét.

Mennyi ideig utazott együtt Tony Lip és Don Shirley?

A Zöld könyv az olasz sofőr és az afroamerikai zongoraművész kéthónapos utazását mutatja be. A valóságban azonban a turné másfél évig tartott. A forgatókönyvíró, Nick Vallelonga – a főszereplő Tony Lip fia – bevallotta, hogy az utazás egyes elemeit meg kellett változtatnia. Ahogyan az időtartam, úgy a helyszínek és a dátumok is eltérhetnek a cselekmény valós adataitól.

Zöld könyv – Útmutató az élethez – magyar szinkronos előzetes #1 / Életrajzi dráma

Zöld könyv – Útmutató az élethez magyar szinkronos előzetes / Green Book HunDub Trailer Mozis poharak topperrel, popcorn vödrök, plakátok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Mikor lesz a mozikban?

Tony Lip rasszista volt, mielőtt elvállalta az állást?

Igen. Tony Lip Bronxban nőtt fel, egy fehér, olasz-amerikai közösségben. A feketékkel szemben erős rasszizmust táplált és a sztereotípiáknak megfelelően tekintett rájuk. A Zöld könyv valósághűen mutatja be, hogyan vetkőzte le Lip az előítéleteit, és tanulta meg meglátni az embert a bőrszín és a társadalmi hovatartozás mögött.

Don Sherley és Tony Lip volt börtönben hatóság elleni erőszak miatt?

A jelenet megtörtént, igaz csak egy évvel a film ideje után. Lip megütött egy rendőrt, amiért az egy olaszokra nézve degradáló jelzővel illette. Hogy kikerülhessenek a börtönből, Sherley régi barátját, Robert Kennedyt hívta fel. Az incidens pár nappal John F. Kennedy meggyilkolása előtt történt. A Zöld könyv történetéből ez kimaradt, de a tragédia miatt Sherley felfüggesztette a turnét, hogy részt vehessen az elnök temetésén.

A Zöld könyv és a szerelmes levelek

A Zöld könyv forgatókönyvéhez Nick Vallelonga az édesanyjának íródott, valódi leveleket használta fel. Édesapjával a nyolcvanas években kezdett el interjúkat készíteni a Don Shelleyvel való utazásáról. Ezekből derült fény arra is, hogy Shelley segített neki a szerelmes levelek megírásában. A zongoraművész szintén tudott róla, hogy Nick Vallelonga filmet készít az édesapja és közte kialakult barátságról. Azonban arra kérte a fiút, hogy a mű csak halála után jelenjen meg.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Hol bukna meg történelemből az idei Oscar egyik várományosa, A kedvenc?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>