Az orrcseppfüggőség észrevétlenül ragadja el áldozatát

Az orrcseppfüggőség a náthás időszakokban könnyebben kialakul.
Az orrcseppfüggőség a náthás időszakokban könnyebben kialakul.

Könnyen azt hihetnéd, hogy csak áprilisi tréfát űztünk veled, amikor ezt a cikket megírtuk, de biztosíthatlak róla, hogy az orrcseppfüggőség valóban létező jelenség. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudnod róla.

Mi az az orrcseppfüggőség?

Beköszöntött a náthás szezon, legtöbben pedig a vény nélkül kapható orrcseppektől várjuk a segítséget. Az orrcsepp hipp-hopp mindent meg is old, mi pedig boldogan, egészségtől kicsattanva folytatjuk tovább az életünket. De aztán újra betegek leszünk, újra orrcseppet vásárolunk, és hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy már elalvás előtt és reggel is befújunk az orrunkba – még akkor is, ha betegek éppen nem vagyunk. Rossz hírünk van: ez már maga az orrcseppfüggőség.

Elfajulhat a helyzet

Dr. Augusztinovicz Monika óva int, és arra kér mindenkit, hogy csak a betegtájékoztatóban írtak szerint használja az orrcseppet. Ha nem így teszünk, és az előírtnál hosszabb ideig és gyakrabban alkalmazzuk azt, akkor az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő a termék.

Így alakul ki az a helyzet, hogy maga a készítmény okoz tartós orrdugulást, de mi az ördögi körbe zuhanva újra meg újra a termékkel próbáljuk elmulasztani a kellemetlen tüneteket.

Nem mindegy, melyik orrcseppet használjuk

Vannak olyan készítmények, melyek csak hónapok múltán okoznak függőséget, de vannak olyanok is, amelyek már pár napos használat után letehetetlenné válnak. Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész szerint nagyon nem mindegy, hogy milyen készítményt választunk, pont ezért lenne érdemes egy egyszerű nátha során is konzultálni a háziorvossal. Például a sós-vizes orrspray csak természetes anyagokat tartalmaz, így az egyáltalán nem tud függőséget okozni, de a dekongesztáns, vagyis nyálkahártya lohasztó készítmények használatához már erősen kötődhet addikció.

Hogyan szokjunk le az orrcseppfüggőségről?

Ha kialakult a függőség, valószínűleg már elviselhetetlen és gyakori orrdugulással küzdünk. Ilyenkor az orrcseppet fokozatosan kell lecserélni receptre kapható, az allergia és az idült orrnyálkahártya-gyulladás kezelésében használatos szteroidos orrspray-re. E mellé javasolt a tengervizes sóval történő orröblítés is. Ha a tünetek idővel sem múlnak, előfordulhat, hogy műtétre van szükség, mert már akkorára fokozódott az elváltozás.

Egy függő beszámolója

Ha még mindig nem hinnéd el, hogy létezik a betegség, hallgasd meg Barbi történetét, aki a 444-nek mesélt függőségéről. „Barbi vagyok, lassan négy éve masszív orrspray fogyasztó, függő. Talán viccesen hangzik, pedig nem az. Nekem lassan négy éve e körül forog az életem. (…) Ez azt jelenti, hogy ha nem lövöm be magam napi 5-6 alkalommal oximetazolin-hidrokloriddal, akkor a legkiszámíthatatlanabb pillanatokban fullasztóan bedugul az orrom. Nem szipogok, nem sípolok, nem ventilálok, hanem elzáródok, mintha betont öntöttek volna az orrnyílásomba. Gusztustalan nyomorúság. Inkább lennék heroinista.”

Barbi elmesélte, hogy hetente 2000 forintot költ orrspray-re, és minden alkalommal, amikor nem találja a flakont, pánikba esik. Fogalma sincsen róla, mi történne vele, ha véletlenül elfogyna az orrspray-je.

Az orrcseppfüggőség tehát láthatóan komoly jelenség, mellyel mindenképpen foglalkozni kell. Nem éri meg orvosi konzultáció nélkül termékeket vásárolni, és a betegtájékoztatóban írtakat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Legjobb, ha követjük a tanácsot: “A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!”

(M.F.)

Te is a telefonfüggőség áldozata vagy? Teszteld!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>