Az önkéntesség nem csak másokon, rajtad is segít

Az önkéntesség mindenkinek kifizetődő
Az önkéntesség mindenkinek kifizetődő

Míg nyugaton komoly hagyománnyal rendelkezik az önkéntesség, hazánkban még alig tört utat magának. Vajon miért kevés az önkéntes? A válasz egyszerű: legtöbben anyagi kihívásokkal küszködünk. 

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy jól fizető állást csípjünk meg. Nem marad sem időnk, sem energiánk ingyen dolgozni. Pedig az önkéntesség jövedelmezőbb lehet, mint gondolnánk!

Az önkéntesek tovább élnek

Tudtad, hogy az önkéntesek egészségesebbek és tovább élnek, mint ingyen munkát nem végző társaik? Az idősebb önkéntesek fizikuma tovább marad erős, és így élettartamuk is kitolódik. Az egészségért és a hosszú életért még nyugdíj előtt érdemes elkezdeni az önkéntességet. Ha időben csatlakozunk a különböző szervezetekhez, később is garantált lesz ott a helyünk.

Erős kapcsolatokat építhetünk ki

Hiába az internetes kommunikáció csodái, az emberek manapság egyre magányosabbak. Egy 2010-es kutatás szerint háromból egy negyvenöt évesnél idősebb ember magánytól szenved. Az önkéntesség kapukat nyit az új emberi kapcsolatoknak. Ha családtagjainkkal együtt jótékonykodunk, velük is szorosabbra fűzhetjük a viszonyt.

Az önkéntesség a karriert is előrelendíti

Hihetetlennek hangozhat, de az önkéntesek nem keresnek rosszul. Gazdag kapcsolatrendszert építenek ki munkájuk során, amely a későbbiekben anyagi javakban is megmutatkozik. Kapcsolataink jelentik a legjobb tőkét, hiszen teret adnak a lehetőségeknek és az információáramlásnak. Munkáltatóid hálásak lesznek kapcsolataidért, tapasztalataidért. Jó képet fest rólad, ha nem a pénz az egyetlen motiváló erőd.

A társadalom is profitál

Sok vállalkozás és szinte az összes küldetés-orientált egyesület sikere múlik az önkéntes munkaerőn. A legtöbb szociális szervezetben több a nem fizetett munkások száma, mint a fizetetteké, mert így ténylegesen teljesíthetőek a kitűzött célok. Ha a motivációt nem a pénz, hanem valamilyen belső, ösztönös erő vezérli, hatékonyabb a munka.

Plusz értelmet nyer az életünk

Az élet értelmét kutatva gyakran elveszettnek érezhetjük magunkat. Az önkéntesség újabb célt ad utunkhoz. Mivel nem a pénz miatt csináljuk, amit csinálunk, olyan tevékenységeket folytathatunk, amelyeket tényleg fontosnak találunk. Többé nem kell feltennünk magunknak a kérdést: miért csinálom ezt? Indokaink kristálytiszták lesznek.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>