Az Iyengar jóga: az ismeretlen forrás, amely 50 fölött is csodákra képes

“Az előrehaladott kor nem állhat a gyakorlás útjába.” – mondta B.K.S Iyengar, az Iyengar jóga metódus alapítója, aki évtizedeken át tanított szerte a világon. És valóban: az Iyengar jógát bármilyen életkorban el lehet kezdeni. Minden stúdióban külön tartunk foglalkozásokat gyermekeknek és senior korúaknak is, mert a jógát elkezdeni nem lehet elég korán és sosem késő! 

Erre a legjobb példa talán Erzsébet belga királynő, aki 84 évesen kezdett el jógázni, és még az egyik legnehezebb de legfontosabb hatású jógagyakorlatot, a fejenállást is képes volt hibátlanul elsajátítani. A jóga jótékony hatásai minden életkorban működnek, és segítenek a gyakorlónak mentális és testi, szellemi ereje erősítésében és belső harmóniájának megtalálásában. 

Miben más az Iyengar jóga, mint a többi jóga típus?

Az Iyengar jóga egy lényegi elemében különböztethető meg a többi jóga fajtától.Itt a gyakorlatokat nagyon tudatosan, precízen végezzük. Lassan, fokozatosan helyezkedünk bele az ászanákba, egyre több részletre figyelve. A gyakorlók sokszor nem is értik eleinte, hogy miért haladunk ennyire lassan, ilyen figyelmesen. Ennek nagyon fontos oka van: vigyázunk a gyakorlókra. És ugyanilyen fontos az is, hogy a jógagyakorlás során az egyik legfontosabb dolog az, hogy a testünkben tényleg az történjen meg, aminek történnie kell. Márpedig ha sietünk, akkor szinte biztosan valamilyen más mozdulatot hajtunk végre, mint amit szeretnénk. 

Iyengar jóga hatásai 50 felett

A gyakorlás során mindig figyelembe vesszük a gyakorló adottságait és szisztematikusan, az egyéni képességekhez mérten tanítunk. A gyakorlatok mind pontosabb kivitelezése céljából és a test korlátainak legyőzése érdekében különböző jóga eszközökkel segítjük a gyakorlót. Ez az alaposság és precizitás az Iyengar jógát különösen alkalmassá teszi arra, hogy idősebb korban is biztonságosan lehessen tanulni. 

Az oktatók tapasztalata és a biztonság

Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni: ebben az iskolában minimum 6 év alatt juthat el egy oktató oda, hogy taníthassa az Iyengar jógát. 3 évig kell Iyengar oklevéllel rendelkező oktatónál rendszeresen gyakorolnia mielőtt oktatóképzésre jelentkezik. 

A sikeres felvételi vizsga után újabb 3 év alapos képzésen megy át, melyet egy   nemzetközi vizsgabizottság előtti záróvizsga követ. Ha ez sikeres, akkor használhatja a védjeggyel védett Iyengar jógaoktató címet. Ezért az Iyengar jógát oktatók igen nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek, és különösen járatosak az anatómia és az időskori betegségek, mozgásszervi elváltozások területén.

Használnak-e segédeszközöket az Iyengar jógában?

Iyengar kísérletezte ki mindazt a sokszor furcsának tűnő jóga eszközt, amely egy mélyebb megértéshez és a gyakorlatok “könnyebb végigjárásához” segíti hozzá azokat, akik elindulnak a jóga útján. Rengeteg eszközzel találkozhatunk az Iyengar órákon, amelyek kivétel nélkül a pontosabb kivitelezést, a hosszabb kitartást, ill. bizonyos pózoknak a könnyebb felvételét segítik. 

Iyengar jóga hatásai 50 felett
Egyszerre több eszköz is segíti a gyakorlót.

Jógatégla, heveder, habszivacs blokk, jógatakaró, hengerpárna, jógaszék, sőt, még fali kötél is segíti a gyakorlót.

Meg lehet-e sérülni az Iyengar jóga során?

A nagyon precíz és pontos végrehajtás és a fokozatosság elve mentén vezetett jógaórákon a sérülés veszélye minimális, annál is inkább, mivel az oktatók figyelembe veszik az egyéni kondíciókat. 

Iyengar jóga hatásai 50 felett

Minden esetben az órák előtt tájékoztatni kell az oktatót az egészséget érintő és a gyakorlást befolyásoló problémákról, legyen az mozgásszervi, magas vérnyomás, vagy éppen egy front miatt létrejött fejfájás. 

A tanár külön kezeli az órán ezeket a problémákat, módosítja az ászanákat, vagy teljesen mást pózt ad a gyakorlónak az egyéni szükségletei szerint.

Lehet-e otthon, önállóan gyakorolni az Iyengar jógát?

Az alapok elsajátítása után az otthoni gyakorláshoz való eljutás nem csak lehetőség, hanem cél is. Eleinte csak az a fontos, hogy a jóga az életünk részévé váljon, és minden nap haladjunk az úton akár csak néhány lépést. 

Amikor megkérdezik tőlünk, mit gyakoroljak otthon, azt szoktuk tanácsolni, hogy kezdetben azt, ami jól esett az órán, hiszen eleinte csak az számít, hogy élvezzük, érezzük a testünket. Azokat az ászanákat gyakoroljuk, próbálgassuk otthon, amelyek végrehajtása alatt nincs erős fájdalom, így biztosan nem ártunk magunknak. 

A tanárral végzett gyakorlás alapján mindenki el tud oda jutni, hogy egyszerűbb ászanákat egyénileg is gyakoroljon otthon, segítség nélkül. Amint a tanári órák kiegészülnek az otthoni 20-30 perces rendszeres jógázással, a fejlődés rohamosan felgyorsul. Amikor ez megtörténik, akkor az ember folyamatosan átéli a “jól érzem magam a testemben” érzését, amely belső boldogságot, nyugalmat hoz magával. A jóga innentől fogva képes formálni az életünket, és életmódunk részévé válni.