Az immunrendszer erősítése nem csak vitaminokkal lehetséges!

Miért fontos az immunrendszer erősítése?

Az influenza szezon közepén egyébként is mindig fontos téma az immunrendszer erősítése, de most a hazánkban is egyre erőteljesebben jelenlevő koronavírus miatt még inkább figyelned kell rá. A leggyakrabban alkalmazott módszer a vitaminok szedése, ami valóban nagy szerepet is játszik az immunrendszer turbózása terén. Vannak azonban egyéb módszerek is, amikre jobban kellene ügyelned!

Miért fontos az immunrendszer erősítése?

Az immunrendszer megfelelő működése mellett szervezetünk ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Ha pedig mégis lebetegszel, gyengébb tünetekkel és gyorsabb lefolyással számolhatsz. Ügyelj a legfontosabb alapkövekre: az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra és a stressz csökkentésére. Mit tegyél ezekért?

Erősítsd a tested!

Tiszta levegő

Tölts több időt a természetben! A tiszta levegő és a napsütés egészséged és közérzeted szempontjából is csodafegyver. Ha kertes házban élsz, találj magadnak minél több kinti tevékenységet: kertészkedj, olvass vagy akár csak napozz. Ha pedig lakásban élsz, keresd fel a legközelebbi erdőt vagy tisztást és sétálj egy nagyot! A mostani víruskockázat miatt amúgy is jobb elkerülnöd a forgalmas várost, ha pedig nem bírsz otthon maradni, tökéletes alternatíva lehet egy közeli erdő.

Tiszta víz

Fogyassz naponta 2-3 liter folyadékot! Persze az sem mindegy, hogy milyen folyadékot, a kávé, a szénsavas és cukrot üdítők nem tartoznak ide. Helyettük igyál tiszta vizet, zöld teát. Utóbbi ráadásul bőrfiatalító antioxidáns is egyben, ezért duplán megéri megszeretned. A megfelelő folyadékfogyasztás javítja az emésztésed, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a fáradtság és dekoncentráció ellen is hatékonyan fellép.

Tiszta étrend

Az egészséges étrendről rengeteg szó esik manapság, számos betegség kockázatát csökkentheted a kiegyensúlyozott táplálkozással. Az immunrendszer erősítése terén is nélkülözhetetlen a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása. Korábban mi is írtunk már róla, hogyan állhatsz neki az életmódváltásnak 50 felett, fogadd meg tanácsainkat:

Az életmódváltás 50 felett is lehetséges, ha alkotsz néhány új szabályt

Ahhoz, hogy a vitaminokat szervezeted megfelelően tudja raktározni, fontos a bélflórád egészsége is. Fogyassz rostban és antioxidánsokban gazdag ételeket, élőflórás joghurtokat! Ezek mellett persze kúraszerűen érdemes probiotikumokat is szedned, amik nagyban segítik a bélflórád egyensúlyának helyreállítását.

Csillapítsd le az elméd!

A túlzott stressz az immunrendszer erősítése szempontjából is káros hatásokkal jár. Ugyan nem tudod kiiktatni az életedből a stresszes szituációkat, de azon változtathatsz, hogy hogyan reagálsz ezekre. Tudatosítsd magadban, hogy a legtöbb stresszt te okozod saját magad számára azzal, hogy túl sokat gondolkozol vagy túl komolyan veszed a legkisebb problémákat is. Próbáld nem felkapni a vizet mindennapos apróságokon és tudatosan keresd a pozitív gondolatokat ébresztő dolgokat! Találj olyan tevékenységeket, amik nyugtatólag hatnak rád és rendszeresen űzd ezeket. Ez lehet zenehallgatás, légzőgyakorlatok, olvasás vagy akár meditáció.

Az eredeti cikk forrása itt. >>