Az eper érése minden évben nagy esemény. Megjelennek az út menti árusok, mehetünk ’szedd magad’ akciókra, sőt, eper fesztiválra is. Az eper tehát összehozza az embereket. Közösségépítő erején (és ízén) kívül azonban még számos jó tulajdonsága van. Az eper egészségre gyakorolt jótékony hatásaiból készítettünk egy összeállítást.
A csodás összetétel
Az eper rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: C és K-vitamin, folsav, kálium, mangán és magnézium található benne. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor rostokban és antioxidánsokban gazdag. Egy pohár eper nagyjából 49 kalóriát, 3 gramm rostot és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz.
1. Erősíti a szívet
Antioxidáns készletének köszönhetően az eper segíti a szív védelmét. A benne lévő ellaginsav, és a további fenolos vegyületek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, gátolják a káros koleszterinek képződését. Emellett pihentetik az ereket és javítják a véráramlást.
2. Ápolja az arcot
Az eper szalicilsavat, alfa-hidroxi-savat és ellaginsavat tartalmaz, melyek csökkentik a hiperpigmentációt, megelőzik a pattanások kialakulását, és eltávolítják az elpusztult hámsejteket. Könnyen készíthetsz magadnak arcmaszkot, csak nyomkodj össze néhány szem epret és keverd össze egy evőkanál mézzel! Vidd fel az arcodra, majd mosd le, ha megszáradt!
3. Gátolja az öregedést
A C-vitamin fokozza a kollagén termelődését, tonizálja a bőrt és öregedést gátló hatással bír. Sőt, az UV sugárzás ellen is védelmet nyújt, ami mint tudjuk, a fiatal bőr legádázabb ellensége.
4. Erősíti a szemet
Az eper gyógyír lehet számos szemproblémára. Csökkenti a szemszárazságot, a látóidegek degenerálódását, a látási zavarokat és a fertőzésekre való fogékonyságot. Mindezt a benne található flavonoidoknak és fitokémiai anyagoknak köszönhetjük, amik védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen.
5. Csökkenti a vérnyomást
Az eper kálium és magnézium tartalmából adódóan értágító hatású. Ezáltal csökkenti a magas vérnyomást, valamint az artériák és az erek merevségét. Így segíti elő, hogy a vér az egész testben szabadon áramolhasson.
6. Harcol a rák ellen
A C-vitamin, a folsav, a kaempferol és még számos antioxidáns együtt képez védelmi vonalat a rák és a tumorok elleni küzdelemben. Az eper napi fogyasztása drasztikusan csökkenti az áttétek megjelenésének esélyét.
7. Erősíti az immunrendszert
Már egy adag eper is a napi C-vitamin bevitel 150 százalékát tartalmazza. Ezáltal segít a megfázás kezelésében, és erősíti az immunrendszert.
8. Fogyaszt
Az eper növeli az adiponektin és a leptin termelődését. Ezek a zsírégető hormonok csökkentik az étvágyat és a testsúlyt, valamint a testzsír százalékot is.
A felsoroltakon kívül az eper még számos, az egészségünkre előnyös tulajdonsággal bír. Csökkenti a gyulladásokat és az agyvérzés kockázatát, erősíti a csontjainkat, sőt, még a székrekedéssel is elbánik. Érdemes tehát kihasználni az eper szezont, és addig enni, amíg csak lehet!
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>