Az énidő segítségével újra feltöltheted kimerült tartalékaidat

Énidő - egy kanapén
Énidő - egy kanapén

A társas kapcsolatok szerepe megkérdőjelezhetetlen, a barát és családi kötelékek rengeteget adnak hozzá az életünkhöz. Sokan viszont megfeledkeznek róla, hogy a magunkkal töltött idő is kulcsfontosságú. Lássuk, miért nem szabad megfeledkezni az énidőről!

Egyedül lenni és magányosnak lenni nem ugyanaz

Az egyedüllét és a magány két teljesen különböző állapot. Sokan akkor is társtalannak érzik magukat, amikor rengeteg ember veszi körül őket. A magány könnyen vezethet szorongáshoz, szomorúsághoz és depresszióhoz. Függetlenül a társas kapcsolatok mennyiségétől, bárkinél jelentkezhet.

Az énidő jót tesz neked

Tehát tisztáztuk, hogy az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal. Mi több, a megfelelő mennyiségű énidő kifejezetten elengedhetetlen egy ember életében. Az énidő teszi lehetővé, hogy feltöltődj az akkumulátorodat amúgy lemerítő mindennapokban. Találj hobbikat, amiket egymagad csinálsz, ne félj elutazni egyedül, vagy ne hagyd ki várva várt mozifilmedet, csak mert nincs, aki megnézze veled!

Nincs szükség kompromisszumokra

Az énidő legnagyobb előnye, hogy senkihez sem kell alkalmazkodnunk. Azt csinálhatsz, amit szeretnél, akkor, ott és úgy, ahogyan szeretnéd. Az alkalmazkodóképesség persze fontos, de legalább annyira lényeges az is, hogy kielégítsd a saját szükségleteidet.

Nem kell aggódnod mások miatt

Az ember létezése során túl sok időt tölt el azzal, hogy mások véleményén aggodalmaskodik.  A magunkkal töltött idő során az égvilágon senkire sem kell gondolnunk magunkon kívül. Ne félj egyedül megjelenni valahol, ne tarts attól, hogy mások magányosnak gondolnak majd! Hidd el, sokan irigykedve lennének a helyedben, és másra sem vágynak, mint hogy pár percet végre egyedül tölthessenek.

Figyelj az egyensúlyra!

Az énidő rejteget viszont veszélyeket is. Ha valaki túl sok időt tölt egyedül, lehet, hogy átbillen a ló túloldalára, és a végén már nem is tud együttműködni másokkal. Figyelj oda rá, hogy teljesen ne vond ki magadat a szocializáció alól, és ne mondj le minden programot az énidőd javára!

Tippek az énidő eltöltéséhez

A napi rutinba kell bevezetned a magaddal töltött időt, függetlenül attól, mennyire vagy elfoglalt. Esténként zuhanyzás helyett ülj be egy kád habfürdőbe, és gyújts meg pár gyertyát! Esetleg délutánonként egyedül vidd el sétálni a kutyát! Találj hobbit, amit rendszeresen űzöl! Járj el sportolni! Tömérdeknyi időtöltésből választhatsz, melyek egytől egyig hozzátesznek majd mentális és fizikai egészségedhez. Ne keress kifogásokat, merj végre kettesben lenni magaddal!

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

15 lecke, amit életed első felében biztosan megtanulsz

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>