Az élettársi kapcsolat hozhat meglepetéseket, ha vége szakad

Az élettársi kapcsolat ma természetes együttélési forma
Az élettársi kapcsolat ma természetes együttélési forma

Az élettársi kapcsolat két felnőtt ember felelős döntése. Szereteten és bizalmon alapszik. Úgy, ahogy a házasság, csak éppen a hivatalos hacacáré nélkül. Ennek persze megvannak a maga előnyei és buktatói. Most megmutatjuk, milyen hátrányokkal jár az élettársi kapcsolat a házassággal szemben, ha szakításra kerül sor.

Mi történik, ha az élettársi kapcsolat a végére ér?

Már egy évtizede együtt vagytok, közös házat vettetek és együtt nevelitek a gyerekeket. Gondoltatok a házasságra, végül azonban elvetettétek az ötletet. Minek is egy darab papír, az élettársi kapcsolat tökéletesen kielégítő számotokra.

Egészen addig, amíg párod be nem jelenti, hogy elhagy az egyik munkatársáért. Az élettársi kapcsolat felbontásakor azt várnád, mindent feleztek. Legálisan azonban erről szó sincs. Nem igényelheted a javak felét magától értetődően, csakis a tulajdonjog, családjog és üzleti jog szövevényes hálózatán keresztül.

Tehát hiába adtad fel a karriered, hogy otthon maradj a gyerekekkel, élted fel a megtakarításaidat és estél el a nyugdíjtól, az exed nyugodtan elsétálhat, bármilyen kötelezettség nélkül.

Nem jobbak a kilátások akkor sem, ha az élettársi kapcsolat egyik tagja elhalálozik. Amennyiben nem vagy megnevezve a végrendeletben, mint örökös, nem illet semmi a hátrahagyott vagyonból.

Mit tehetsz, hogy az élettársi kapcsolat biztonságos legyen?

Előre tisztázzátok a tulajdonjogokat!

Amennyiben közös ingatlanvásárlásra adjátok a fejeteket, már jó előre tisztázzátok a tulajdonjogokat! A szerződésben álljon ott feketén-fehéren, hogy ki, hány százalékát birtokolja az ingatlannak. Ezáltal szakításkor egy nem kívánt és költséges procedúrától kímélhetitek meg magatokat.

Kössetek élettársi, vagyonjogi szerződést!

Az élettársi kapcsolat ésszerű pillanata, amikor a felek élettársi, vagyonjogi szerződést kötnek. Így a pár eldöntheti, miként kezelik a tulajdonukat együtt és külön-külön. Valamint abban is előre megegyezhetnek, hogy ki mekkora összegű gyerektartást fizet, vagy hol fognak lakni az esetleges szakítás után.

Készítsd el a végakaratod!

Egy végakarat sokban segít, ha az élettársi kapcsolat egyik tagja elhalálozna. Letisztázza, kit, mi illet anélkül, hogy azt bárki megkérdőjelezhetné.

Házasodjatok össze!

Amennyiben mindez után úgy érzed, nem is olyan nagy hercehurca a házasság az élettársi kapcsolathoz képest, akár bele is vághattok! A felmérések szerint a házaspárok anyagilag jobban kijönnek, mint az élettársi kapcsolatban élők. Ezen kívül adókedvezményeket is élveznek, és ötször kisebb az esély a szakításra is!

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Honnan tudhatod, hogy megcsalnak?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>