Az élet jó, rossz és csúf oldala 50 felett

50folott.hu
Az élet 50 felett megváltozik

Harmincas, negyvenes éveinkben még bizakodva nézünk a jövőbe. Úgy érezzük, még épp annyi év áll előttünk, mint mögöttünk. 50 felett azonban ez megváltozik. Már közelebb vagyunk a halálhoz, mint a születéshez, aminek tudatosítása egyszerre kijózanító és felszabadító. Kijózanító, mivel rájövünk, hogy eljött az ideje, hogy megvalósítsuk az álmainkat, melyeket eddig halogattunk. És felszabadító, mert felismerjük, hogy csak az igazán fontos dolgokkal érdemes foglalkozni.

Mit jelent betölteni az ötvenet?

Az 50. születésnap minden nő életében kritikus mérföldkőnek számít. Sok országban, ahogy az Egyesült Államokban is, negatív felhő lengi be az öregedést. Ezzel szemben Hollandiában 50 felett a nők tiszteletet vívnak ki maguknak tapasztalatuknak és bölcsességüknek köszönhetően.

Az ötvenné válás árnyoldalai

50 felett rengeteg változáson megyünk keresztül. Testünk megismeri a menopauza tüneteit, többé nem lehet saját gyerekünk. Hajunk megőszül, amit vagy elfogadunk, vagy különféle hajfestékekkel küzdünk ellene. Még a gravitáció is megteszi hatását, izmaink, hasunk, melleink megereszkednek, bőrünk ráncosodni kezd, elveszti rugalmasságát. Foggal-körömmel küzdünk fiatalságunk megtartásáért, de 50 felett egyre többször gondolunk botox-injekciókra és ráncfelvarrásra.

És ez még csak a kezdet. Kirepülnek a gyerekek és üresen marad a ház. Az egyedüllét gyakran depresszióba sodorhat, de a felszabadult időt és energiát új hobbik keresésére is fordíthatjuk. Esetleg megkockáztatjuk a karrierváltást, visszaülhetünk az iskolapadba, vagy el is költözhetünk.

ad

50 felett további kockázatot jelent még a kapuzárási pánik, ami egyre gyakrabban végződik válással. 50 felett ugyanis már sok évnyi karrier áll mögöttünk, és saját egzisztenciával bírunk. Tehát ha nem vagyunk boldogok párunk mellett, akkor is képesek vagyunk a saját lábunkra állni, és egyedül folytatni.

Az élet napos oldala 50 felett

50 felett már nem tulajdonítunk kitüntetett figyelmet a megjelenésünknek. Megtanultuk elfogadni önmagunkat, és sokkal többet számít, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, mint az, hogy ki mit gondol. Emellett a menopauza is váratlan módon segít életünk jobbá tételében. Mivel nem kell többet aggódnunk egy nem kívánt terhesség miatt, a szexet is felszabadultabban élvezhetjük.

Ezt bizonyítja az úgynevezett „pumák” (50 feletti nők, akik fiatalabb férfiakkal randiznak) megjelenése is. A szexuális vonzerő ugyanis nem csökken ugyanolyan arányban az évek számának növekedésével.

Mindeközben a család és a hozzá kapcsolódó kötelezettségek mérséklődnek, ami szintén segít, hogy több időt fordíthassunk magunkra. Odafigyelünk rá, mit eszünk és igyekszünk rendszeresen sportolni. Ezen felül barátainkra is több időt fordítunk, sőt, gyerekeinkkel is jobb kapcsolatot építünk ki. Mivel már ők is felnőttek, könnyebben megértik és értékelik mindazt a munkát és áldozatot, amit meghoztál értük. Ha pedig már unokák is vannak, újra átérezheted a boldogságot, amit egy kisgyerek adhat. Ugyanakkor a látogatás végeztével visszaadhatod a szülőknek, és mehetsz a dolgodra.

Egy új kezdet

Betölteni az ötvenet nem a világ vége. Inkább egy új kezdet, amit érdemes optimizmussal kezelni. 50 felett ugyanis még rengeteg kihívás és kaland vár rád, és csak rajtad múlik, mit kezdesz az életeddel.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Miért jó 50 évesnek lenni?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>