Te is nassolsz éjjel? Nem kellene!

Éjszakai nassolás
Az éjszakai nassolás nem tesz jó az egészségednek

Az egészséges életmód egyik legelterjedtebb ellensége az éjszakai nassolás. A nassolók pedig sokféle indokkal állnak elő. „A férjemmel vacsora után leülünk tévét nézni, és ehhez a szokáshoz elengedhetetlen a nassolás” – halljuk a meggyőző érvet. 

„Kilenc óra körül ehetnékem támad, és attól félek, ha nem kapok be valamit, éjjel felkelek a gyomorkorgásomra és nem fogok tudni aludni.”

„Túl gyenge vagyok, hogy ellenálljak ez éjjeli nassolásnak.”

Több oka lehet annak, hogy miért maradunk éhesek egy viszonylag kiadós vacsora után is.

A vacsorázók mással voltak elfoglalva étkezés közben

Rádiót hallgattak vagy a telefonjukat nyomkodták, emiatt nem érezték elégnek az adagot. Egy hosszú nap után fáradtnak érezték magukat és úgy gondolták, minél többet esznek, annál több energiájuk lesz.

Kisebb az akaraterejük

Napközben sok mindennek ellen tudtak állni, de estére beadják a derekukat. Ez hatványozottan igaz, ha csak a napközbeni étkezésre gondolunk. Hányszor fordult már elő velünk, hogy napközben fontos volt a diéta, este mégis vétkeztünk? Ugyanez áll fenn az éjszakai nassolás terén is.

Inkább reggel vagy délután együnk többet?

Számos ellentmondás van az éjszakai nassolás témájában kutató szakemberek közt arról, hogy mennyire káros a jelenség. Érthető módon sok kutatás foglalkozik étkezésünk megfelelő beosztásával, mint ahogy a fogyasztandó ételekkel és italokkal is. Ezért is születetett számos tanulmány az éjszakai nassolás kapcsán, melyek különböző szempontok szerint vizsgálják a kérdést.

Az európaiak ismertek a késői vacsorákról, mégis arányaiban kevesebb a túlsúlyos ember, mint például Amerikában. Ebből persze még nem szabad következtetéseket levonni. Mindenki teste más, ezért felejtsd el az összes „általános bölcsességet”! A legfontosabb, hogy mindenki hallgasson a saját testére és azt egye, amire szüksége van. Lényegében a késői étkezés csak akkor problémás, ha igazából nem is voltál éhes. Még az egészséges életmódba is belefér egy aprócska kihágás, csak válogasd meg, hogy mit nassolsz. Legyen a választottad például valamilyen olajos mag vagy egy kis zöldség.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>