Eltekintve néhány egzotikus gyümölcstől, mint az ananász, a mangó vagy a licsi, a különleges gyümölcsök egy része sokunknak ismeretlen maradt. Ha meg is találjuk őket a boltok polcain, esetleg a furcsa formájukkal és színükkel csábítóan hatnak ránk, akkor is van bennünk némi ellenérzés. Ezért inkább a megszokott gyümölcsöket tesszük bele a kosarunkba. Pedig érdemes bátran kísérleteznünk, ugyanis ezek a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal. Íme öt ismert és ismeretlen gyümölcs, ami felfedezésre vár.
1. Ananász
A broméliák családjába tartozó növény elterjedését Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, aki 1493-ban Guadeloupe szigetén járva lett hódolója ennek az édes, trópusi gyümölcsnek, amit az indiánok „nana nanának” (illatok illata) neveztek el az ellenállhatatlan aromája miatt.
Jótékony hatásai: Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a székrekedésre csakúgy, mint egy másik déligyümölcs, a pomelo. Ezen kívül egy olyan enzimet, a bromelaint tartalmaz, amely segít a fehérjék emésztésében, és jó hatással van a szervezetben lévő gyulladások csökkentésére is. Fogyasszuk frissen, vagy hidegen kis kockákra vágva, akár már reggelire is!
2. Mangó
A banán után a világon a második legtöbbet fogyasztott gyümölcs, Indiában például több mint 1000 fajtáját ismerik. A mérete és a súlya is különböző lehet, fogyasszuk egészen érett állapotában, amikorra a belseje már édessé, porhanyóssá válik.
Jótékony hatásai: Egy fél mangó (kb. 120 g) már fedezi a napi C és A -vitamin szükségletünk nagy részét. Ezen kívül erősíti az immunrendszerünket, javítja a látást, és segít megelőzni idősebb korban a korral összefüggő makula degenerációt. Fogyasszuk a nap bármelyik szakaszában frissen vagy smoothie-ként!
3. Gránátalma
Egyes nézetek szerint Ádám és Éváig kell visszamennünk az időben, hogy az első feljegyzéseket megtaláljuk erről a fenséges gyümölcsről. Ázsiában, a Közel- és Távol-keleti országokban évezredek óta fogyasztják és szeretik egészségmegőrző hatása miatt.
Jótékony hatásai: C vitaminban gazdag, fontos antioxidáns, amely segít lassítani az öregedést, erősíti az immunrendszert és gyulladásgátló hatással bír. Fogyasszuk 2-3 gránátalma levét frissítő italként vagy smoothie-ként a nap bármely szakában!
4. Licsi
A Kínában 2000 év óta ismert gyümölcs a kínai császárok kedvenc eledele volt. A főként év végén, az ünnepekhez kötődően fogyasztott gyümölcsnek jellegzetes formája, rózsaillata és muskotályos szőlőre emlékeztető íze miatt egyre több hódolója van Európában is.
Jótékony hatásai: A pajzsmirigy szabályozására és az immunrendszer erősítésére is jótékony hatással bíró szelént tartalmaz. A benne található B9 vitamin segít a kollagén termelésében, ami a bőr rugalmasságáért felel. Ráadásul csekély kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúra alatt is korlátlanul fogyasztható. Fogyasszuk frissen a nap bármely szakában!
5. Papaya
A Mexikóból származó gyümölcsnek jellegzetes édes íze van, a belőle származó gyümölcslé nemcsak vitaminokban gazdag, de igazán jó szomjoltó hatással bír.
Jótékony hatásai: A nem csak C vitaminban, de ásványi anyagokban ( vas, foszfor, kalcium) is gazdag gyümülcsöt alacsony kalóriatartalma miatt érdemes fogyókúra alatt fogyasztanunk. Kevésbé jellegzetes íze miatt érdemes más gyümölcsökkel keverve, smoothie-ként fogyasztani.
(M.Z.Zs.) A cikk forrása itt >>
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>